eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Humán Platform, a Középiskolai Hálózat, a Liga Szakszervezetek, az Oktatói Hálózat és a Szülői Hálózat tagjai vonulnak demonstrációjukon az Akadémia utcában, az oktatási államtitkárság épülete elé 2013. június 2-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Az új elnök szerint harciasabb lesz a PDSZ

Az új PDSZ lendületesebb és harciasabb lesz - ígéri az érdekképviselet ügyvezető elnöke. Szűcs Tamás az InfoRádiónak adott interjúban elmondta: még ezen a héten bejelentik egy új követelésüket. Mendrey László korábbi elnök a PDSZ választmányán belüli szakadásról és ennek következményeiről beszélt.

A PDSZ április 14-én megtartott rendkívüli tisztújító kongresszusa döntött Mendrey László elnöki tisztségből való visszahívásáról, valamint az Országos Választmány visszahívásáról is. A kongresszus napján az újonnan megválasztott Országos Választmány - elfogadva a kongresszus javaslatát - Szűcs Tamást választotta a PDSZ Alapszabálya szerint, a következő tisztújításig, egy évre a PDSZ ügyvezető elnökének” – írja a szervezet Facebook-oldalán.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének új ügyvezető elnöke az InfoRádiónak a váltás okairól is beszélt. Szerinte kisebb részben az számított, hogy Mendrey László elérte a nyugdíjkorhatárt, de nyomósabb indok volt, hogy

a tisztségviselők dinamizálást, lendületet szerettek volna vinni a PDSZ életébe,

dinamikusabb, átgondoltabb szervezeti működést szeretnének megvalósítani a PDSZ-n belül.

"Volt egy-két belső felfogásbeli különbség is, szakmailag úgy éreztük, hogy gyorsabban kell követni az eseményeket".

Szűcs Tamás elmondta, hogy a hozzájuk hasonló szervezeteknek, civil szervezeteknek, amelyek ott mozognak a politika, közélet világában, azoknak "mindig rajta kell tartani valahol a kor ütőerén a kezüket", és jelenleg olyan hangulat uralkodik az országban amikor az emberek keresik azokat a közéleti lehetőségeket, amelyben megnyilatkozhatnak.

"A legnagyobb felelősségünk az, hogy a PDSZ mutasson egy jól látható utat azoknak az embereknek, akik keresik ezeket a lehetőségeket, és minden tagunknak, minden munkavállalónak az érdekeiért, jogaiért küzdünk"

- hangsúlyozta.

Fontos új programpontot fognak kérni

Az új ügyvezető elnök kiemelte, hogy pénteki sajtótájékoztatójukon egy nagyon lényeges pontot szeretnének kérni az új testület, és az új tagság nevében. Ezen kívül arra fognak törekedni, hogy a taglétszám lassú csökkenését megállítsák.

"Mindent megteszünk, és természetesen a jelenlegi kormányzattal is keressük azokat az egyeztetési pontokat, lehetőségeket, ahol úgy érezzük, hogy a közös ügyet tovább tudjuk vinni"

- mondta.

Még hangosabbak lesznek

Hozzátette, hogy a PDSZ mindig is a harciasabb oldalon állt, és az utóbbi nyolc évben még sikerült felülmúlni a korábbi baloldali kormányok oktatásban elhibázott lépéseinek a számát, és súlyát is.

"Lehet, hogy ebben az időben egy kicsit hangosabbnak kell lennünk, mint amilyenek amúgy is voltunk az elmúlt időben" - vélte.

Azzal kapcsolatban, hogy a másik nagy társszakszervezettel (Pedagógusok Szakszervezete) milyen lesz a viszonyuk, azt mondta, a közös akciók szintjén meg kell erősíteni a kapcsolatot.

Mendrey László: jelentős konfliktus bontakozott ki

Mendrey László korábbi elnök a választással kapcsolatban elmondta, hogy 2015 nyara óta jelentős személyes konfliktus bontakozott a PDSZ választmányán belül, ez pedig a választmány szakadásához vezetett, ami addig fajult, hogy már akadályozta a működést. "Akkor vált a helyzet élessé, amikor 2018 elején a felügyelőbizottság, majd később a választmány néhány tagja is lemondott, és így az alapszabály szerint rendkívüli tisztújító kongresszust kellett összehívni".

"A tisztújító kongresszusnak egyértelmű célja volt az elmozdításom, sikerült minimális számú többséget összehozni, amelynek alapján elmozdítottak a PDSZ éléről"- mondta az InfoRádiónak.

"Nagyon sajnálom, hogy ez így alakult, remélem ez a kapcsolatnak a munkáját akár még pozitív irányba is elmozdíthatja"

Elmondta, hogy személyével kapcsolatban felmerültek elégedetlenségek, amiért nem akart szóvivőként működni, hanem azt gondolta, hogy az elnök feladata a szervezet képviselete a nyilvánosság előtt a szakszervezet döntéseinek értelmében. Bár elismerte, hogy az ő hibája is volt, hogy idáig jutottak, de leszögezte, hogy az alapszabály értelmében helyesen járt el. Mendrey László a PDSZ tagja marad, de a munkaviszonya meg fog szűnni.

"Az oktatás érdekében meg fogok szólalni, ha véleményem lesz, azt el fogom mondani. Más kérdés, hogy nem a PDSZ elnökeként, hanem Mendrey László állampolgárként, vagy olyan emberként, aki 37 évet húzott le a közoktatásban"- tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×