eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma

Új kormány jön létre, nagy részben új emberekkel, új struktúrával - jelentette be Orbán Viktor - a nap hírei

Az MSZP, a Jobbik, a DK és az LMP is vizsgálatokat sürget, mert kétségesnek tartják a választás lebonyolításának tisztaságát. Megszűnik a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió.

Új kormány jön létre, nagy részben új emberekkel, új struktúrával - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a következő kormányzás szándékai szerint demográfiai súlypontú lesz. Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Fidesz elnökségének felhatalmazása alapján megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat a KDNP-vel. Hozzátette, hogy más párt bevonását nem tartja indokoltnak. Orbán Viktor a teendők közé sorolta a bevándorlás, a nemzeti szuverenitás kérdését, ennek folytatását és megismételte: erős tagállamokból álló, erős Európát akar. A kormányfő sikeresnek értékelte a választások lebonyolítását.

A Nemzeti Választási Iroda szerda déltől átadja az egyéni szavazóköri eredményekről készített jegyzőkönyveket digitalizált formában azoknak a pártoknak, amelyek ezt kérték. A pártlistás szavazatokra vonatkozó jegyzőkönyveket pedig csütörtökön kapják meg a pártok, ugyancsak CD-n - tájékoztatott az NVI. Azután döntöttek erről, hogy az MSZP, a Jobbik, a DK és az LMP is közölte: a Nemzeti Választási Irodához fordul, mert kétségesnek tartják, hogy a választás lebonyolítása és az eredmények közlése tiszta volt.

A Nemzeti Választási Bizottság sértetlen állapotban találta valamennyi, a külképviseletekről eddig a budapesti választási központba érkezett szavazatgyűjtő urnát. Patyi András NVB-elnök tájékoztatása szerint eddig 108 külképviseletről 177 doboz érkezett meg. A többit várhatóan szerda estig szállítják biztonsági kísérettel a választási központba. A választás országos részvételi eredményét csak a függőben lévő voksok megszámlálását követően, illetve a levélben szavazók szavazatainak összeszámlálása után lehet megállapítani a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján.

Alaptörvény-ellenesen korlátozta a Fidesz véleménynyilvánítási szabadságát a Kúria egy választási plakáttal kapcsolatos döntésében - mondta ki az Alkotmánybíróság. A Kúria határozata szerint sérti a választás tisztaságára vonatkozó alapelveket a "Nekünk Magyarország az első!" feliratú, magyar zászlót és Orbán Viktor miniszterelnök nagyméretű fotóját ábrázoló választási plakát. Az Alkotmánybíróság szerint viszont a választási eljárásról szóló törvényben nem szerepel olyan korlátozás, amelyet a Kúria a törvény alapelveiből értelmezés útján kiolvasott, továbbá kampányidőszakban bővül a véleménynyilvánítás lehetősége.

Karácsony Gergely nem lesz parlamenti képviselő, marad zuglói polgármester. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Hír TV-ben jelentette be döntését. Karácsony Gergely a kampány utolsó napjaiban az Inforádió Aréna című műsorában is azt mondta, hogy a zuglói polgármesterséget csak a miniszterelnökségre cserélné.

Megszűnik a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió. Az indoklás szerint a tulajdonosok finanszírozási problémák miatt határoztak a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft médiatartalom-szolgáltatási tevékenységének megszüntetéséről. A döntés értelmében szerda után nem jelenik meg többet a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu sem. A Lánchíd Rádió Kft. ezzel párhuzamosan azt közölte, hogy kedd éjfélkor elhallgat a Lánchíd Rádió is. Közben Ungár Péter leendő LMP-s parlamenti képviselő a Facebookon bejelentette, hogy ajánlatot tett a Magyar Nemzet, a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió megvételére és fönntartására. A lap szerkesztői úgy tudják, hogy más érdeklődök is vannak, köztük külföldi befektető. Közben a Heti Válasz főszerkesztője közleményben tudatta: társat keresnek a működés folytatásához, mert a lap sorsa a befektetői érdeklődésen múlik.

Minden feltétel adott az országos vastagbélszűrési program elindításához, amelynek kidolgozását hosszú vita előzte meg - mondta az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Kásler Miklós a nemzeti rákellenes nap alkalmából kiemelte, hogy az utóbbi 10-15 évben sokat javultak például a hererák, az emlőrák és a limfómák gyógyulási arányai. Jelentős fejlesztés indult az onkológiai műszereknél.

A tervek szerint januárban indul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ tesztüzeme. A Magyar Turisztikai Ügynökség azt közölte: az adatkommunikációs rendszerhez minden magyarországi szálláshelynek csatlakoznia kell. A központhoz hasonló rendszer 2016 óta működik Horvátországban.

Örök nyugalomra helyezték Demján Sándor nagyvállalkozót a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 19-es parcellájában. A március 26-án 75. életévében elhunyt üzletember végső búcsúztatásán több ezren rótták le kegyeletüket, köztük nagykövetek, politikusok, az üzleti, a művészeti és a sportvilág számos hazai képviselője. A temetésén jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, valamint a kormány több minisztere.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×