eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tavaszi veszélyforrások: figyelmeztet a sportorvos

A téli kihagyás után többen ismét intenzíven sportolni kezdenek. Előtte viszont érdemes állapotfelmérésen részt venni - tanácsolja Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója.

A téli időszakban az emberek hajlamosak elengedni magukat, eltunyulnak egy picit. Ilyenkor többet eszünk, és kevesebbet mozgunk. Persze ki ne akarna az év végén egy kis szünetet tartani testileg és lelkileg is? Tavasszal viszont eljön a megújulás időszaka, új lendületbe kerülünk, és visszatérünk a sporttevékenységekhez is, de mint mindenben,

itt is a fokozattoság elvét ajánlatos követnünk.

Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója szerint mielőtt elkezdenénk egy hosszabb szünet vagy kihagyás után a sporttevékenységet,

érdemes állapotfelmérést végeztetni.

"Ez kétféle lehet: egyrészt egy orvosi jellegű állapotfelmérés, mondjuk kardiológiai terheléses vizsgálat, terheléses EKG vagy pedig sportorvosi terhelés-élettani vizsgálat" - tette hozzá.

Ezek a vizsgálatok azt mutatják meg, hogy a szervezet alkalmas-e a sporttevékenységre.

Hiába sportolt valaki mondjuk egy fél évvel korábban - és nem volt semmi baja a sportmentes fél évben, történhettek olyan szervi elváltozások, amelyek az egészséges sportolás ellen szólnak a következő időszakban. Nagyon hasznos lehet egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálat is, ahol az derül ki, hogy egy adott sportágban milyen pulzusszámon kell sportolni, illetve hogy milyen állapotban van aktuálisan az illető - fejtette ki Fülöp Tibor.

Olyan is lehet, hogy valaki egész életében sportolt, de egy hosszabb szünet után is le tud futni egy bizonyos távot, csak aztán kérdés, hogy ennek milyen ára lesz.

Előfordulhat akár szívprobléma, ami hosszú távon fog jelentkezni a hirtelen megerőltetés miatt. De akár az ízületekben is lehet elváltozás a hirtelen nagy terhelés hatására, ami később gondot okozhat

- figyelmeztet a szakértő.

Annak érdekében, hogy megelőzzük ezeket a panaszokat, érdemes fokozatosan adagolni a terhelést a szervezetnek, lépcsőről lépcsőre haladva. Az állapotfelmérések azt is megmutatják, hogy milyen irányba haladunk edzéseink során, így az elvégzett edzésmunkát kontroll alatt tudjuk tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×