eur:
389.14
usd:
363.17
bux:
68045.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rendkívül magas részvételi arány mellett zajlott a 2018-as parlamenti választás - a nap hírei

Lemondásokat jelentettek be az ellenzéki pártok vezetői. Egy éven belül ellenőrzi a kampányidőszakban felhasznált pénzeket az Állami Számvevőszék.

Rendkívül magas részvételi arány mellett zajlott a 2018-as parlamenti választás. A voksoláson a Fidesz kétharmados többséget szerzett a parlamentben, csak Budapesten volt érdemi ellenzéki siker. A Fidesz-KDNP 134, a Jobbik 25, az MSZP-Párbeszéd 20, a DK 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett. Rajtuk kívül Mellár Tamás független képviselő és a német nemzetiségi listáról a Fidesz-tag Ritter Imre képviselő kap helyet a parlamentben és ezzel mind a 13 nemzetiség érdekét képviseli a törvényhozásban.

Lemondásokat jelentettek be az ellenzéki pártok vezetői az országgyűlési választás eredményei alapján.Távozik az MSZP, a Jobbik és az Együtt elnöke, valamint Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Nem csak lemondott a Jobbik elnöki posztjáról, a parlamenti mandátumát sem veszi át Vona Gábor. A politikus a Facebookon közölte, hogy pártja elnöksége elfogadta a lemondását.

Videóüzenetben mondott köszönetet Orbán Viktor a vasárnapi országgyűlési választási győzelem után. A miniszterelnök Facebook oldalán közzétett videóban azt mondta: hatalmas győzelmet arattak.

Írásban gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek választási győzelméhez a német kancellár. Angela Merkel azt írta, hogy Magyarország megbízható partnerként számíthat Németországra. Sebastian Kurz osztrák kancellár Ausztria fontos gazdasági partnerének nevezte Magyarországot. Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő magyarul is kifejezte elismerését a Fidesz elnökének.

Az Európai Bizottság várakozással tekint az újraválasztott magyar kormánnyal való együttműködésre, a számos közös kihívás megoldására. Jean-Claude Juncker a bizottság elnöke telefonon beszél majd Orbán Viktor miniszterelnökkel közérdekű és aktuális ügyekről.

Az Országgyűlési választások után a jelölteknek, jelölőszervezeteknek 60 napon belül nyilvánosságra kell hozni a kampány alatt felhasznált pénz összegét a Magyar Közlönyben - közölte az Állami Számvevőszék főtitkára. Holman Magdolna az InfoRádióban azt mondta: az ÁSZ a választásokat követő egy éven belül ellenőrzi a kampányidőszakban felhasznált forrásokat.

Az EBESZ választási megfigyelői szerint a magyarországi országgyűlési választás lebonyolítása tiszta volt, a szavazás csalás nélkül zajlott. A 16 fős testület szerint azonban nem voltak adottak az egyenlő feltételek. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője szerint az EBESZ túllépte hatáskörét jelentésének egyes megállapításaival.

Egyetértési nyilatkozatot írt alá Bécs városa a Közép-európai Egyetemmel egy új campus létesítéséről. A bécsi városháza nyilatkozata szerint az osztrák főváros szeptember végéig megkötné a bérleti szerződést a CEU-val.

Újabb sztrájkot tartanak kedden az Air France és Lufthansa dolgozói. Az Air France két reggeli budapesti járatát törölte. A Lufthansa több Budapest-Frankfurt, és Budapest-München közötti járatát törölte a bértárgyalásokhoz kötődő sztrájk miatt.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×