eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Egy vadgerle (Streptopelia turtur) Pomáz környékén 2017. július 4-én.
Nyitókép: Kovács Attila

Autókat, ablakokat "támadó" madarak

A költési időszakkal beköszöntött az ablakokat, autókat „támadó" madarak szezonja is, de a probléma kezelhető.

Nem csak Magyarországon, de más országokban is megfigyelhető − elsősorban tavasszal − az a jelenség, amikor a madarak autók visszapillantó tükrét és szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedik, kopogtatják. Akár több órán át is támadják ezeket a mesterséges objektumokat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról,

amelyek épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják.

Ennek a jelenségnek a hátterében az áll, hogy a költési időszak kezdetétől a madarak területféltő magatartása felerősödik, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet "tükörkép-szennyező" hatása áll - írja az MME.hu.

Mivel a természetben a mesterségesen tükröződő felületekhez hasonló stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél" legyőzhető, mert a hullámzó vízben nem látható, csak akkor tűnik elő megint, ha nyugodt lesz a víztükör, így a madár megnyugszik.

A mesterségesen tükröződő felületek képe viszont stabil, a tükörkép ezeknél nem
legyőzhető, ami a madarakból támadó viselkedést válthat ki.

Az állatok a "támadások" következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet a mindennapi életben. Közös érdekünk tehát a helyzet kezelése.

A probléma az, hogy tavasszal a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni.

A harc alatt nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja.

Sőt, akár fizikai sérüléseket is szerezhet, ha betöri az üveget a támadás közben. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört.

Szerencsére a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű.

Ennek módja a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása; a tükröződés csökkentése függönnyel, szúnyoghálóval, de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór" és egy-egy ablak esetén az MME honlapjáról letölthető, bámuló ragadozómadár-arc is.

Részletek, fotók, videók itt találhatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×