eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Dolgozók a Lenovo-Flex gyárban Sárváron 2016. november 11-én. A kínai számítógépgyártó, a Lenovo és stratégiai partnere, a Flex Hungary közös beruházásban több mint félmilliárd forintból bővült az üzem gyártókapacitása, ezzel mintegy 250 új munkahely jött létre.
Nyitókép: Varga György

A teljesebb és rugalmas foglalkoztatást segítik az új karrierközpontok

67 család- és karrierközpont jöhet létre Magyarország keleti területein, ahol a nők helyben való elhelyezkedését segíthetik majd - hangsúlyozta a család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Novák Katalin szerint olyan foglalkoztatási formákra van szükség, amelyek összeegyeztethetőek a gyerekneveléssel.

Olyan karrierközpontok jöhetnek létre az ország egyes régióiban, ahol segítenek a nőknek érvényesülni a munkaerőpiacon - mondta Novák Katalin család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

A 67 család- és karrierpontból az első Miskolcon nyílt, a legtöbb helyen pedig most fog elindulni. Ezek a nők helyben való, rugalmas foglalkoztatását szolgálják, úgy, hogy összehozzák az ott élő nőket a munkaadókkal, vállalkozókkal. A szolgáltatások része, hogy a jelentkezők megtanulhatnak önéletrajzot írni, pályázatot beadni, tájékozódhatnak a munkaerőpiaci kínálatról, és akár egy átképzést is segítenek megszervezni - mondta az államtitkár. A karrierközpontokat civil szervezetek, önkormányzatok vagy egyházak üzemeltetik.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy olyan, rugalmas foglalkoztatási formákra van szükség, amelyek összeegyeztethetőek a gyerekvállalással. "Több támogatást adunk akkor, ha részmunkaidőben foglalkoztatnak valakit, mint ha teljes munkaidőben.

Több támogatás jár a kisgyerekes édesanyáknak akkor, ha három év alatti gyermekük van és úgy térnek vissza a munkahelyükre.

Vagy ha egy nagycsaládos édesanya öt év alatti gyereket nevel, a munkahelyén kérheti a részmunkaidős, négyórás foglalkoztatást. Ezt a munkáltatónak törvényi kötelezettsége megadnia."

Fontos, hogy a nők az anyaság mellett a munkaerőpiacon is megvalósíthassák vágyaikat és céljaikat - tette hozzá a család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár.

Szerinte nem a részmunkaidő a legfontosabb, hiszen az kevesebb fizetést is jelent, és ezt sokan nem engedhetik meg maguknak, hanem a rugalmasság a lényeg. "A munkaerőpiac rugalmassága Magyarországon gyerekcipőben jár.

A munkaadók most kezdik csak felismerni, hogy ez számukra is lehetőség".

Novák Katalin hozzátette: támogatni kell a főállású anyaság elismerését is, mert ez is egy kemény, 24 órás munkának tekinthető, amely versenyképes bármelyik munkahellyel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×