eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A kormány több tagja elítélte a magyar rendszámú autók megrongálását Beregszászon - a nap hírei

A miniszterelnök március 15-i beszédét bírálja a Jobbik és az Együtt. Részt vesz a vasárnapra tervezett ellenzéki egyeztetésen az LMP.

A külgazdasági és külügyminiszter után a Miniszterelnökség is elítélte, hogy magyar rendszámú autókat rongáltak meg Beregszászon. Szijjártó Péter tájékoztatása szerint az ismeretlen elkövetők hét magyar rendszámú gépkocsi ablakait törték be mára péntek hajnalban. A politikus ismételten felszólította az ukrán hatóságokat, hogy védjék meg a magyar embereket a szélsőséges erők támadásaitól.

A Jobbik elnöke szerint a miniszterelnök méltatlanná vált az ország vezetésére. Vona Gábor nagykanizsai kampányrendezvényén azt mondta: Orbán Viktor a nemzeti ünnepen megfenyegette a magyar embereket, hogy jogilag, politikailag és erkölcsileg elégtételt vesz rajtuk, ha nem a Fideszre szavaznak. Hozzátette: a kormányzat az elmúlt nyolc évben lejáratta, tönkretette, megzsarolta, elüldözte vagy megvásárolta azokat az embereket, szervezeteket, pártokat és civileket, amelyek felemelték a szavukat.

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint a kormányfő polgárháborús uszítást követett el a csütörtöki Békemeneten mondott beszédében. Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: súlyosan méltatlan még ehhez az illiberális rezsimhez is, hogy Orbán Viktor politikai ellenfeleit és azok támogatóit a nemzet ellenségének bélyegezte, és fenyegeti őket.

Részt vesz a vasárnapra tervezett ellenzéki megbeszélésen az LMP – erősítette meg Schmuck Erzsébet, a párt képviselője. A politikus jelezte ugyanakkor, hogy más pártokkal továbbra is csak akkor hajlandók együttműködni, ha valamennyi nagy ellenzéki erő, tehát a Jobbik is így tesz. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a baloldali szervezetek március 15-i rendezvényén hívta egyeztetésre az ellenzéki pártokat. A Jobbik közölte: nem vesz részt a vasárnapra tervezett tárgyaláson.

Március 23-ig jelenthetnek be delegáltakat a választási bizottságokba az áprilisi voksoláson jelöltet állító pártok és független jelöltek. 2-2 tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok.

Nagy-Britanniában gyilkosságként kezeli a rendőrség egy volt orosz üzletember halálát. Az Aeroflot légitársaság korábban pénzmosás és csalás címén Oroszországban bebörtönzött egykori vezérigazgató-helyettesét a napokban holtan találták londoni lakásán. A Scotland Yard szerint egyelőre nincs olyan bizonyíték, amely összefüggésbe hozná az esetet a Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérlettel, amelynek egy volt orosz kettősügynök, Szergej Szkripal és a lánya volt a célpontja.

Lengyelországban elfogadta a szenátus a Magyarországgal az unión belüli együttműködéséről szóló javaslatot. A magyar parlament február 20-án határozatban szólította fel a kormányt, hogy álljon ki Varsó mellett az Európai Unió eljárásában. A brüsszeli bizottság a jogállamiság lengyelországi helyzete miatt indított eljárást, amely végső esetben Varsó uniós szavazati jogának megvonásával járhat.

Ukrajnában csak az orosz diplomatákat engedik majd be a hatóságok az orosz külképviseletek épületébe az oroszországi elnökválasztás napján. A kijevi belügyminisztérium szerint Moszkva agressziója miatt nem lehet megtartani a vasárnapi voksolást az ukrajnai orosz külképviseleteken. Az orosz Központi Választási Bizottság egyik illetékese szerint Kijev megsérti nemzetközi és a kétoldalú megállapodásokban vállalt kötelezettségeit, ha megakadályozza a területén elő orosz állampolgárok szavazását.

Grúziában 12 megsérültek egy síliftbalesetben. Magyarok is voltak a liftben, de ők nem sérültek meg. Egy a helyszínen tartózkodó magyar turista elmondta: a 3.276 méterre vezető Sadzele liften nagyjából 10 ülőszék csúszott össze. 6 magyar síelőnek sikerült kiugrania, de ketten fent rekedtek.

Az Egyesült Államokban az eddigi adatok szerint hat halálos áldozata van a Miamiban történt felüljáró-szerencsétlenségnek. A hatóságok tovább kutatnak holttestek után a leszakadt gyalogoshíd által maga alá temetett gépkocsik roncsai között. A miami nemzetközi egyetem mellett épült felüljáró csütörtökön egy nyolcsávos autóútra omlott le. Sajtóértesülések szerint a kivitelező két floridai cég több szabálytalanságot is elkövetett.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×