eur:
387.03
usd:
356.64
bux:
66155.13
2024. február 22. csütörtök Gerzson

Riasztás: itt a vörös kód

Február utolsó napjaiban különösen hideg idő várható. Mínusz tíz fok alatt a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára azoknak a hajléktalan embereknek, akik nem kapnak más segítséget – írja a Magyar Idők.

A hajléktalanellátó rendszer felkészült a segítségnyújtásra, az országban a téli időszakban összesen 11 100 férőhelyen várják a hajléktalanokat. A férőhely-kihasználtság a legfrissebb adatok szerint idén eddig országosan 84, a fővárosban pedig 83 százalékos volt. A hajléktalan emberek számára országszerte 9600 férőhely áll rendelkezésre, és a krízisidőszakban a férőhelyek számát további 1500-zal növelik, tudta meg a lap az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi).

A krízisidőszak többletköltségeire 360 millió forintot biztosít a kormány, az extrém hideg miatt további 50 millió forintot különítettek el, ebből a pénzből az utcai szolgálatok például takarókat, hálózsákokat vehetnek, valamint 62 millió forintot biztosítanak a téli időszakban a megnövekedett terhelés mellett dolgozó diszpécserközpontok támogatására is.

Extrém hideg esetén, mínusz tíz fokos hidegnél Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára adja ki a „vörös kódot”, akkortól a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk néhány éjszakára a hajléktalan embereknek. A kormány ezen a télen 2255 kistelepülésen biztosít ingyenes tüzelőanyagot a rászorulók részére.

Czibere Károly szerint a polgármesterek és a jegyzők feladata, hogy megelőzzék az emberek testi épségét, életét veszélyeztető helyzetek kialakulását. „Fontos, hogy becsengessenek azon idősek portáira is, ahol napok óta nem látják például a kéményt füstölni. A közelgő hidegebb időszakban mindenki fokozottan és érzékenyebben figyeljen oda az utcán élő hajléktalan emberekre és azokra is, akiket a kihűlés veszélye fenyegethet az otthonukban” – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Aki utcán fekvő embert lát, azonnal hívja a telefonos segítőszolgálatot – kérte.

Budapesten a Menhely Alapítvány működteti a nap huszonnégy órájában a diszpécserközpontot. A járókelők a 06-1-338-4186-os telefonszámon tudnak bejelentést tenni, ami után az utcai szociális gondozó szolgálatok a helyszínre mennek, és a szabadban talált hajléktalan embereket fűtött helyre viszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×