eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Adok-kapok a parlamenti vitanapon

Kampányüzenetekkel terhelt vitanapot tartott az Országgyűlés az egészségügyről, illetve az önkormányzatiságról és az ország gazdasági teljesítményéről.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára vitaindítójában úgy látta, hogy, Magyarországon még a legrosszabb kórház és a legrosszabb háziorvosi rendelő is jobb állapotban van, mint a magyar ellenzéki pártok, hiszen ma 546 milliárd forinttal tartalmaz több pénzt a költségvetés egészségügyi célokra, mint 2010-ben.

"Természetes, hogy ez az összeg tovább növelendő és a kormány erre is törekszik, hisz

az elmúlt években 500 milliárd forintot fordítottunk magyar és EU-s forrásból egyaránt vidéki kórházak és rendelők felújítására.

Ebből tudtunk felújítani 77 kórházat, 54 rendelőt, ebből tudtunk megújítani 104 mentőállomást és tudtunk 30 új mentőállomást építeni, amivel most már a mentőállomások több mint felét sikerült korszerűsíteni" - mondta, hozzátéve, hogy további feladat a mentőállomások második felének korszerűsítése.

Emellett a régóta be nem töltött háziorvosi praxisokhoz meghirdetett letelepedési- és praxis-pályázatokkal érvelt az államtitkár, akit a vitában két államtitkár és két fideszes vezérszónok követett, ám ők már a vitanap igen tágan megfogalmazott címe alapján az önkormányzatiságról és a kormány gazdaságpolitikájáról beszéltek.

Kunhalmi Ágnes, a vitát kezdeményező MSZP vezérszónoka szintén általános politikai helyzetértékelést mutatott be, amelyben úgy látta, hogy a Fidesz kormányzása elvesztegetett időszak Magyarország életében.

"Az egészségügyben is tragikus a helyzet, 2010-ben a GDP 4,6 százalékát fordítottuk egészségügyi kiadásra, ezzel szemben

jövőre béremelésekkel együtt is csak 4,1 százalékát szánják erre a területre".

A jobbikos Lukács László György rámutatott, hogy már 300 felett jár a betöltetlen háziorvosi praxisok száma így 440 ezren nem kapnak ilyen ellátást, ám 900 ezerre is nőhet az érintettek száma a következő 7-9 évben, mivel a háziorvosok 43 százaléka 65 év feletti.

"Egy-egy praxisra vetítve 1-1,3 millió forint a finanszírozás, ennek az összegét lényegében közel a duplájára kellene emelni ahhoz, hogy megfelelően fenntartható legyen és a modern, XXI. századi eljárásnak - itt gondolok technológia, személyzet, illetve egyéb felszerelések biztosítására - megfeleljen" - hangsúlyozta a finanszírozás duplázásának szükségességét a politikus.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje nem az egészségügy helyzetének javításáért, hanem az önkormányzati dolgozók fizetésemelése érdekében emelt szót vezérszónoki felszólalásában.

"Ha itt béreket emelnének, kompletten 300 milliárd forintra lenne szükség, és a dolgozói szegénység nagy mértékben enyhülne Magyarországon. Mi kormányon a minimálbérhez fogjuk kötni a bértábla alapját. (...) Nem Tiborcz Istvánnak fogjuk adni a 300 milliárd forintot, meg nem tudom mennyi pénzt, amennyit önök korrupcióra ide-oda eltolnak, hanem ezeknek az embereknek fogjuk adni bérekbe, meg az egészségügybe, meg az oktatásra, meg fontos dolgokra".

Rétvári Bence válaszában aláhúzta, hogy a korábbi kormányzások és a jelenlegi között az a különbség, hogy akkor arról vitatkoztak a képviselők, hogy kitől mit vesznek el, ma pedig arról, hogy ki, mekkora többletet kapjon.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×