eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Új stadion épülhet Budapesten

Új stadion épülhet Budapesten

A hétfői parlamenti ülés napirendi vitáján döntöttek arról, hogy házszabálytól eltéréssel tárgyalják kedden a Budapesten megrendezendő Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről rendelkező törvényt.

A törvényjavaslatot ma (hétfőn) nyújtotta be Szűcs Lajos fideszes képviselő az Országgyűlésnek, az indítványról kedden már zárószavazást is tartanak.

Az új stadiont 2019. december 31-ig kell megépíteni, a törvény ekkor hatályát veszti. A Margitszigetre olyan létesítményt szeretne a Nemzeti Sportközpontok (NSK), amely "alkalmas lehet a jövőben akár egy ATP 500-as kategóriájú verseny rendezésére is, valamint a Davis kupa világcsoportbeli találkozók lebonyolítására" - derül ki a javaslat indoklásából.

A stadion ennek megfelelően nem lesz kicsi. Az érintett terület száz százaléka beépíthető, ez minimum 14.500 négyzetméter. A megengedett legnagyobb magasság 26 méter. A stadionhoz ideiglenes lelátók is épülnek, ezeket legfeljebb 30 nappal a verseny után le kell bontani.

Sürgősségi szabályok

A beruházással összefüggő közbeszerzési eljárások gyorsítása érdekében a törvény a javaslat szövege szerint lehetővé teszi, hogy a beruházásnál

a lehető leggyorsabban lebonyolítható közbeszerzési eljárásformát alkalmazzák.

A törvény a beruházással összefüggő közbeszerzési eljárásokat kiveszi a közbeszerzések központi ellenőrzésről és engedélyezésről szóló kormányrendelet hatálya alól. 

Azt kötötték ki, hogy három ajánlattevőt kell "felhívni" a közbeszerzésen, azaz meghívásos lenne, nem nyílt, valamint hogy csak a legolcsóbb nyerhet. "A közbeszerzési eljárások lényeges dokumentumai nyilvánosak és megismerhetőek" - írták a javaslatban.

Arra is engedélyt adtak, hogy "a beruházás érdekében az önkormányzat a tulajdonában lévő önkormányzati vagyon

tulajdonjogát az állam javára versenyeztetés mellőzésével átruházhatja,

vagy a tulajdonjog állam javára történő ingyenes átruházására vonatkozó megállapodást köthet".

A javaslatba foglalták, hogy az ingatlanon létesítendő épület, illetve ideiglenes lelátók tekintetében az önkormányzatnak a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó, valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait nem kell figyelembe venni.

Négy évre szerződtek

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) 2016-ban 2016. június 1-jén kötött megállapodást az eredetileg Romániában, Bukarestben szervezett ATP World Tour 250-es férfi tenisztorna megrendezésének átvállalására, négy évre. Tavaly az MTSZ üzemeltette Nemzeti Edzésközpont adott otthont a viadaloknak, és hamarosan, úgy tűnik, új helyszín jöhet.

Az ATP tornák átvállalását az állam 1 milliárd forinttal támogatta, amiben benne volt a tavalyi, ideiglenes létesítményfejlesztés a Nemzeti Edzésközpontnál, a jogdíjak és engedélyezési díjak, valamint a rendezési jog megszerzéséhez szükséges költségek is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×