INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

ausztria

rendőrség

autó

büntetés

műszaki vizsga

Ezekre a hibákra utaznak az osztrák rendőrök a magyar autókon

Ezekre a hibákra utaznak az osztrák rendőrök a magyar autókon

Infostart

Igaz-e az a hír, hogy a legkisebb szabálytalanságért vagy műszaki problémáért is százezrekre büntethetnek az osztrák autópályákon - ennek járt utána a Kisalföld.

Több soproni autós is panaszkodott, hogy megállították az osztrák autópályán, lekísérték egy úgynevezett ellenőrzőpontra, és „rögtönzött műszaki vizsgát" végeztek a kocsijukon. A legtöbb magyar, román, bolgár rendszámú autón találtak valami apró hibát, és megbüntették a tulajdonosukat. Volt, amelyik kocsinak levették a rendszámtábláját, és elvették a forgalmi engedélyt. Másokat már a határról visszafordítottak, mert valamilyen világítóberendezés nem működött megfelelően vagy egyéb műszaki problémát találtak.

A lap által megkérdezett autósok közül az egyik, akinek a frissen vizsgáztatott kocsiját az A3-as autópályán vonták műszaki ellenőrzés alá, azt mondta, nem engedték tovább, mert a szélvédőn lévő egy centiméter széles kavicsfelverődés volt, és a három féklámpámból egy nem működött. Százötven eurós helyszíni bírságot kapott, a hazaszállítás pedig 40 ezer forintba került. Az ellenőrzés alatt négy másik autóról vették le a rendszámot, és 25–30, jórészt magyar és román gépkocsi parkolt már ott.

Egy másik, rendszeresen Ausztriában közlekedő sofőr szerint viszont az osztrákok nem büntetnek azonnal, a kisebb szabálysértésekért először csak szólnak. Példaként egy esetet említett, amikor véletlenül matrica nélkül hajtott fel az autópályára, és amikor megpróbált korrigálni, megállították a rendőrök, és segítettek neki.

A soproni autóklubnál elmondták, leggyakrabban izzóhiba miatt fordítják vissza az autókat a határról. Fontos, hogy minden világítóberendezés működjön és a gumiabroncs is megfelelő állapotban legyen. Elsősorban olyan hiba miatt büntet az osztrák rendőr, amely szemmel is megállapítható.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018