eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Tari Annamária határozottan elutasítja a gyerekeknek szánt Facebookot

Tari Annamária határozottan elutasítja a gyerekeknek szánt Facebookot

Világszerte több száz szakértő és gyermekjóléti szervezet tiltakozik a Facebook Messenger Kids nevű, új alkalmazása ellen, amely a 13 évesnél fiatalabbak számára teszi lehetővé, hogy a Facebookon tartsák a kapcsolatot a szüleikkel.

Az InfoRádiónak nyilatkozó pszichológus egyetért azokkal, akik szerint a közösségi oldalak nem valók kisgyerekeknek. Tari Annamária szerint 12 éves korukig a gyerekeknek semmilyen közösségi médiafelület nem ajánlott. „A szilícium-völgyi fejlesztők gyerekei 14 éves kor alatt nem kapnak a kezükbe okos eszközt” – utalt arra a pszichológus, hogy a kisebbeket így el is zárják a közösségi médiától.

Tari Annamária határozottan elutasítja a gyerekeknek szánt Facebookot

Hozzátette, hogy ezek a felületek addiktív módon kötik le a felhasználókat, és minél lejjebb haladunk az életkorba, annál jobban ki vannak szolgáltatva a gyerekek, mivel nem tudják az információkat érzelmileg feldolgozni. „A Facebook nyilván nem csinál mást, hiszen ez egy üzleti vállalkozás, mint terjeszkedik, és azt használja ki, hogy van szociálisan megszólaltatható része, érzelmi húrokat lehet rajta pengetni, azt lehet mondani, hogy a szülő milyen szépen tartja a kapcsolatot a gyerekével, ás aki igazán 21. századinak tartja magát, az az információs kor vívmányait használja” – mondta Tari Annamária.

A pszichológus szerint nem lehet mindenféle korlát nélkül a gyerekeket hozzáengedni a Facebookhoz, és ebben a szülőknek is fontos szerepük van. „Az információs kor itt van, és használni is kell, mert alapvetően egy nagyon jó dolog,

de nem éppen a közösségi média az, amihez a gyerekeket hozzá kell engedni

– mondta a Facebook Messenger Kids nevű, új alkalmazásáról.

A szülők modellértékű viselkedése nagyon fontos, de jelezni kell, hogy ebből mi a felnőtt rész, és mi nem.  Példaként említette, hogy ha a szülő nagyon csípős, egzotikus ételeket eszik, ezeket nyilván nem adja a négyéves gyermekének. 

Az jó lépésnek tartja a pszichológus, ha a szülők nem azt mondják a tizenéves gyerekeknek, hogy ne használják a közösségi médiát, hanem inkább az otthoni gépen, ellenőrzött módon tegyék mindezt.

"Ezt el kell magyarázni, mert minden gyereket nyom az iskolában a már online csoportnorma, és jó, ha van két-három barát, akinek a szüleivel meg lehet beszélni, hogy ennek a hosszú távú érzelmi hatásai nagyon rosszak" - mondta Tari Annamária. A pszichológus kiemelte azt is, hogy a szülő mutasson példát, hogy beszélgetni egyébként egy egész jó dolog”, és a gyerekek jelenlétében, közös étkezésnél ne az okos eszközön töltse az idejét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×