eur:
389.51
usd:
363.14
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Eltérő eredményre jutottak a közvélemény-kutatók

Eltérő eredményre jutottak a közvélemény-kutatók

A Nézőpont Intézet legutóbbi közvélemény-kutatása alapján tovább gyengült a Jobbik támogatottsága. A társaság adatai szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője ma a két legelutasítottabb politikus az országban. A Publicus Intézet szerint a Fidesz támogatottsága nem változott, de még mindig magas, a szocialistáké és a Jobbiké pedig kis mértékben növekedett. A legnépszerűbb politikus Karácsony Gergely, őt Szél Bernadett és Orbán Viktor követi.

A  januári kutatás legfontosabb eredménye, hogy a tavaly év végi mélyponthoz képest tovább gyengült a Jobbik – mondta az InfoRádiónak Nagy Dávid, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója. A pártra a biztos szavazók köréből mindössze 13 százalék szavazna. Ez azt jelenti, hogy a 2014-es listás választási eredményhez képest 10-ből közel 4 biztos szavazót veszített el Vona Gábor pártja – tette hozzá.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a kormánypártokra a biztos szavazók 54 százaléka szavazna. A baloldalon megmaradt az év végére kialakult hármas holtverseny: a biztos választók köréből az MSZP-re 9, a DK-ra és az LMP-re 8-8 százalék voksolna. A három párt között hibahatáron belüli különbség van, tehát teljes holtverseny van a baloldali vezetőpárt címért folyó harcban – hangsúlyozta Nagy Dávid.

A parlamenti küszöb alatt lévő pártok közül a Momentum 3, a Kétfarkú Kutyapárt 2, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok 1-1 százalékon állnak. Az utóbbi két párt támogatottságát hozzá lehet adni az MSZP számaihoz, hiszen hárman közösen indulnak. Ez alapján az ebben az esetben előírt 10 százalékot megugorja a pártszövetség. A Momentumnak és a Kutyapártnak azonban nagyon erős hajrára van szükségük, ha a parlamentbe szeretnének jutni – hívta fel a figyelmet a Nézőpont kutatási igazgatója.

Az intézet közvélemény-kutatása szerint Gyurcsány Ferenc 22 és Vona Gábor 30 százalékos mutatóval a két legkevésbé népszerű politikus januárban. Orbán Viktor 54, Karácsony Gergely 43 százalékos eredménnyel a legnépszerűbb politikusok. Szél Bernadett a válaszadók 40 százalékának szimpatikus. A Demokratikus Koalíció elnökét a baloldali szavazók 78 százaléka szeretné fontos politikai pozícióban látni, de minden más párt szavazói és a rejtőzködők is berzenkednek ettől. A Jobbik vezetőjét a párt szavazóinak 92 százaléka kedvel, a többi szavazó 80 százaléka azonban elutasítja a politikust. A legkevésbé elutasított pártvezér Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, az ő és Szél Bernadett ismertsége azonban elmarad Orbán Viktorétól – tájékoztatott a szakértő. 

A Fidesz előnye továbbra is tetemes: 26 százalék az összes megkérdezett és 49 százalék a biztos szavazók körében – hangsúlyozta Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója. A második helyen fej-fej mellett az MSZP és a Jobbik áll 11-11 százalékkal, így két százalékkal növekedtek tavaly év végéhez képest. A biztos választók körében a szocialisták (17 százalék) egy hajszálnyival jobban állnak mint Vona Gábor pártja (16 százalék) – tette hozzá.

Az LMP támogatottsága nem változott: 5 az összes megkérdezett és 7 százalék a biztos szavazók körében. A DK egy százalékpontot csökkent mindkét esetben (így 3 és 5 százalékon áll). Így jelenlegi állás szerint nagy valószínűséggel – az előbb említett pártokhoz hasonlóan – ők is bejutnának a parlamentbe, a többiek azonban nem. A Momentum a Publicus mérése szerint nem éri el az 1 százalékot sem. 

Az intézet válaszadói között 41 százalék bizonytalan, az aktív – tehát szavazni szándékozó – bizonytalanok  aránya pedig ennek a számnak valamivel kevesebb mint a fele. Jelentős részük kormányváltást szeretne, ennek köszönhetően az ellenzéki pártoknak van még tartaléka.

A Publicus Intézet szerint Karácsony Gergely (46 százalék), Szél Bernadett (44 százalék) és Orbán Viktor (43 százalék) a három legnépszerűbb politikus. Kunhalmi Ágnes kicsit lemaradva (39 százalék) a negyedik helyen áll, így az MSZP legnépszerűbb politikusa és a második legnépszerűbb női politikus – emelte ki Pulai András, aki szerint a választók aktivizálódnak a megkezdődött kampányidőszak hatására, és intenzív 71 napra számíthatnak a politikát követők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×