eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Már tanulmányozzák az Eliossal kapcsolatos OLAF-jelentést

Megkapta a Pest megyei Főügyészség és tanulmányozza az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának jelentését, amely Elios Innovatív Zrt által elnyert uniós forrásokat vizsgálja. A céget korábban a miniszterelnök veje vezette.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője azt mondta: megkapták az Európai Unó Csalás Elleni Hivatalának jelentését de az ügy iratait a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez továbbítják. Fazekas Géza hozzátette: a hivatal jelentése az egyik üggyel kapcsolatban igazságügyi ajánlást is megfogalmazott.

"Három, 2009 és 2014 között kibocsátott KEOP-pályázat vizsgálatáról szól a jelentés. Valamennyi olyan esetben, amikor az OLAF igazságügyi ajánlással fordul a Legfőbb Ügyészséghez, az ügyészség a protokoll elrendeli a nyomozást. Az OLAF akkor fordul az egyes tagállamok ügyészségeihez, ha a saját közigazgatási jellegű vizsgálatában olyan körülményt észlel, ami felvetheti a bűncselekmény gyanúját".

A Pest Megyei Főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla az InfoRádió megkeresésére azt mondta: az OLAF ajánlása megérkezett az ügyészségre. Jelenleg tanulmányozzák az iratokat és soron kívül fognak dönteni.

A kormány még nem kapta meg a miniszterelnök vejének korábbi cégét érintő OLAF-vizsgálat nyomán készített Európai Bizottsági jelentést - ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az OLAF javaslatot tesz az érintett tagállam ügyészsége mellett az Európai Bizottságnak (EB) is, amely szintén vizsgálja az ügyet. A tagállam észrevételt tehet, majd az EB lezárja az eljárást.

Az OLAF 2012 óta 36 igazságügyi ajánlást és négy jelzést tett a Legfőbb Ügyészség felé.

2012-től nyolc ügyben emelt vádat az ügyészség. Ezek közül ezidáig egy ügyben jogerős marasztaló ítéletet hozott a bíróság, további hét ügyben még nem született ítélet. Nyolc ügy megszüntetéssel zárult. Az összes többi ügyben jelenleg is folyamatban van a nyomozás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×