eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma
Megszólalt a hatóság a gyógyszerhiány ügyében

Megszólalt a hatóság a gyógyszerhiány ügyében

A nemzeti gyógyszerkincsnek csak egy százaléka hiánycikk – állítja a Pálffyné Poór Rita. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Gyógyszerhatósági Ügyek Főosztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: ha valamely gyógyszer vagy vakcina hiányzik, napokon belül képesek pótolni.

A hatóság a honlapján transzparensen, mindenki számára elérhető módon helyezi el azokat a készítményeket, melyek hiányával kapcsolatban érkezett bejelentés – hangsúlyozta Pálffyné Poór Rita. Ez ma 190 gyógyszert – 380 kiszerelést – jelent, ami a 38 ezres nemzeti gyógyszerkincsnek csupán az egy százaléka – tette hozzá. Az oldalon található dokumentum végén a szervezet a hiánycikkek helyettesítésére ajánlott készítményeket és egyéb megoldásokat is kínál.

Hosszú távú gyógyszerhiány a vakcinák esetében merül fel: az agyhártyagyulladás B törzse ellen sokáig nem volt elérhető oltóanyag, pár héttel ezelőtt pedig a 4 és 9 komponensű HPV elleni szérum hiányáról szóltak a hírek. A hatóság főosztályvezetője szerint néhány nap különbséggel megérkeznek az ilyen készítmények, és ilyen rövid idejű csúszás az oltási sorban nem jelent problémát. Ahogy kiderül a hiány, a szervezet azonnal forrást keres az Európai Unióban, és hamar megszüntetik a problémát – hangsúlyozta. Az oltópontokban pedig éves készletet halmoznak fel, hozzájuk lehet fordulni ilyen esetben.

Magyarország nemzetközi viszonylatban mozgékony és sikeres – véli Pálffyné Poór Rita. Az unió más tagállamainak visszajelzése szerint egyes országokban nehezen birkóznak meg a gyógyszerhiánnyal – különösen a vakcinák esetében –, volt, hogy a magyar hatósághoz fordultak stratégiai tanácsért. A főosztályvezető megoldásként említette a kontingens engedély és a személyre szabott egyedi gyógyszerimport jogintézményét, valamint a forgalomba hozatali engedélyre jogosult azon kötelezettségét, miszerint mindaddig, amíg a hazai piacot kielégítően el nem látja, nem exportálhat a készletéből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×