eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Arcok 1956-ból - Zódor János

Arcok 1956-ból - Zódor János

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 26-tól, 56 napon keresztül egy-egy portréval tiszteleg a hősök és mártírok emléke előtt. Most Zódor Jánost mutatjuk be.

Életpálya

Az 1956-os forradalom budapesti felkelőcsoportjai között a Berzenczey utcaiak története kevéssé közismert. Jelentőségük annál nagyobb volt, hiszen az ifj. Wágner István („Göndör”) vezette ferencvárosi fegyveresek a szabadságharc alatt november 7-ig ellenálltak a szovjet intervenciós csapatoknak. A fegyvert legutolsóként az alig húszéves Zódor János tette le, a vallomások szerint hosszas unszolásra. A szabadságharc leverése után a Göndör-csoport számos tagjának sikerült elhagynia az országot. A többieket egy 16 vádlottas perben citálták a bíróság elé, amelynek végén az elsőrendű vádlott Onestyák László mellett Zódor Jánost adta hóhérkézre a megtorló gépezet.

Zódor János (1936–1958)

bányász

1936-ban Nagykőrösön született. A család szerényen élt, édesapja napszámosként, később utcaseprőként igyekezett eltartani hat gyermekét. A négy általános iskolai osztály elvégzése után az aszódi javító-nevelő intézetbe került. Itt kovácsnak tanult, 1954-ben pedig Tatán egyéves vájártanfolyamot végzett. Előbb Tatabányán dolgozott a Magasépítő Vállalatnál, 1956 nyarától pedig a Ganz Vagongyárban helyezkedett el segédmunkásként. Budapestre költözése után egy VIII. kerületi munkásszállón lakott.

Itt értesült október 23-án a tüntetésről, amelyhez azonnal csatlakozott. Ott volt a Hősök terén a Sztálin szobor ledöntésénél és a rádió épületének ostrománál is. Az ezt követő nagykörúti harcokban is részt vett, majd egy ismeretlen fegyveres felkelő a Berzenczey utcába irányította, ahol október 25-én csatlakozott a Göndör-csoporthoz, amelynek bázisa egy munkásszállón volt a 13. számú házban. A spontán szerveződött csoport motivációjáról is tanúskodik a később húsz év börtönre ítélt Talsand József vallomása: „Azért kapcsolódtam be, mert ahol lakom, gépkocsiról kiabálták, hogy gyertek megvédeni a hazát az oroszok ellen, a függetlenségért harcolunk.” Mire november 1-jén bázishelyüket áttették a Ferenc téren lévő női rendőrszállásra, létszámuk már megközelítette a száz főt. Jól szervezettek voltak, „Göndör” katonás fegyelmet követelt a nemzetőri feladatok ellátása és a harcok során. A csoportot három szakaszra osztotta, Zódor az Onestyák László vezette második szakaszhoz tartozott. Fő feladatuk a rend fenntartásának biztosítása volt, amibe beletartozott a segélyszállítmányok szétosztása csakúgy, mint a gyanús személyek igazoltatása és előállítása. Az előállítottak mindannyian sértetlenül szabadultak. Részt vettek az októberi harcokban, többek között a Corvin mozi környékén és az Üllői út–Nagykörút kereszteződésénél, a november 4-i második szovjet intervenció után pedig a Tompa utcai és a Tűzoltó utcai nemzetőrökkel karöltve védték a kerületet a Ferenc tér, a Mester utca és a Thaly Kálmán utca környékén kiépített tüzelőállásokból. Zódor János részt vett ezekben a harcokban, vallomása szerint november 4-én egy, a Kilián laktanyával szemben lévő házban foglalt el tüzelőállást és lőtt a szovjet páncélosokra, amíg az épület belövést nem kapott. Ezt az időszakot jól jellemzik a Tűzoltó utcaiak legendás parancsnokának, a később szintén kivégzett Angyal Istvánnak a szavai: „(...) a legnagyobb szeretettel vettek körül bennünket, ágyúdörgés közben, aknatűzben főztek az asszonyok, hordták a lőszert a tüzelőállásokba, nem tántorította el őket lakásuk pusztulása, a villany-, telefon-, a rádiószolgáltatás megszűnése sem. (...) A lehetőségek végső határáig védtük a városnak ezt a részét, még akkor is, ha kis híján mindannyian majd' hogy bele nem pusztultunk.” A kerület forradalmárai az óriási szovjet túlerővel szemben november 7-ig kitartottak.

A szabadságharc leverése után Zódor János visszament a Ganz Vagongyárba, 1957 januárjától pedig Tatabányára, ahol 1957. július 5-i letartóztatásáig a X. számú aknánál dolgozott segédmunkásként. Az Onestyák László és társai elleni per tizenharmadik rendű vádlottjaként állították bíróság elé a demokratikus államrend megdöntésére irányuló mozgalomban való részvétel és gyilkosság vádjával. Első fokon a Fővárosi Bíróság Halász Pál vezette tanácsa, majd másodfokon a Legfelsőbb Bíróság Vágó Tibor vezette népbírósági tanácsa is halálra ítélte. A per tárgyalási jegyzőkönyve nem áll rendelkezésre, de egykori vádlott-társa, Fehér Nándor visszaemlékezése szerint Zódor nem kért kegyelmet. Az ítéletet 1958. október 24-én hajtották végre.

Forrás, felhasznált szakirodalom:

Onestyák László és társai BFL XXV. 4. a 5652/57

1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet, Budapest, 1996.

Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Eörsi László: Angyal István (1928–1958). Angyal István önvallomásai. Noran, Budapest, 2008.

Eörsi László: Ferencváros 1956. A kerület fegyveres csoportjai. 1956-os Intézet, Budapest, 1997.

Halász Pál pályája

Vágó Tibor pályája

Idézetek

Király György, Zódor János egykori vádlott-társa így értékelte a szovjetek ellen vívott küzdelmüket:

„(...) mi gyerekek, akik harcoltunk, arra nem gondoltunk egyáltalán, hogy meghalhatunk. Egyáltalán nem is foglalkoztunk vele. (...) Most már így utólag megértem, hogy olyan hatalom volt [a Szovjetunió], hogy az a kis magyar nép csak egy légy volt neki. Nekünk tragédia volt (...) lehet, hogy megtette azt a hatást, hogy bomlassza őket, de ez nekünk élethalálharc volt, nem gyilkosság.”

In: Eörsi László: Ferencváros 1956. A kerület fegyveres csoportjai. 1956-os Intézet. Budapest, 1997. 201.

A Népszabadság hírei a kivégzése napján

1958. október 24., péntek

Antonin Novotny: A jövőben is éberen őrködünk a forradalmi munkásmozgalom egységén

„ (...) A jövőben is következetesen és éberen őrködünk a forradalmi munkásmozgalom eszmei egységén, a jövőben is lankadatlanul küzdünk a marxizmus-leninizmus tanításának tisztaságáéért, amelyben erőnk és végső győzelmünk zálogát látjuk. (...) ”

A budapesti fiatalok ünnepi nagygyűlése a Komszomol megalakulásának évfordulóján

„A Komszomol megalakulásának 40. évfordulója alkalmából a KISZ központi bizottsága és budapesti bizottsága október 29-én délután, fél 6 órai kezdettel nagygyűlést rendez az Építők Rózsa Ferenc Művelődési otthonában. A gyűlésen Borbély Sándor, a KISZ központi bizottságának titkára mond ünnepi beszédet. >MTI< (...) ”

Termelési tanácskozás komlón

„A napokban termelési tanácskozást tartottak, a bányászok, a műszaki vezetők, a párt és a szakszervezeti vezetők Komlón. Beszámoltak róla, hogy a tröszt eddig több mint 30 ezer tonna szenet adott évi tervén felül. (...) ”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×