INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

állami számvevőszék

jobbik

bírság

választás

kampány

A Jobbik állítja, nem tud indulni a választáson, ha fizetnie kell

Infostart

Gyűjtést indított a Jobbik, hogy fedezni tudja a kampányköltségeit. A párt azért szorul erre, mert az Állami Számvevőszék megbírságolta tiltott támogatás miatt. Több baloldali párt és politikus kiállt a Jobbik mellett.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a jobbik elnöksége rendkívüli ülésen vitatta meg a kialakult helyzetet.

Az Állami Számvevőszék szerint a Jobbik több mint 330 millió forint tiltott támogatást fogadott el az év első felében. Ha ezt vissza kell fizetniük és megbírságolják őket, akkor nem tudnak elindulni a választáson - jelentette be Volner János, a párt parlamenti frakcióvezetője.

„Az összes erőforrásunkat a Fidesz által irányított pártállami Állami Számvevőszék elvette tőlünk.”

Simicska Lajos nem fizeti ki a Jobbik bírságát - mondta az ATV-ben Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a párt szóvivője.

„Lehet, hogy ő ki tudná fizetni, de nem vagyunk olyan nexusban.”

A Jobbik ezt követően bejelentette, hogy gyűjtést indít a kampányköltségek fedezésére, Vona Gábor pártelnök pedig a Hír TV stúdiójából üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek.

„Idefigyelj, Viktor, te korrupt zsarnok, ha azt hiszed, hogy én vagy mi félünk tőled, nagyon tévedsz. Sem én, sem a Jobbik nem fél a Fidesztől és azt tapasztalom, hogy az emberek sem félnek a Fidesztől. Neked kell félned. 2017-ről azt hitted, hogy a lázadás éve lesz, de tévedtél, 2018 lesz a lázadás éve; a kormányváltó emberek el fognak söpörni téged és el fognak számoltatni, úgyhogy erre készülj, arra kérlek.”

A Jobbik mellett néhány baloldali párt és politikus is kiállt. Úgy vélik, hogy az Állami Számvevőszék kettős mércét alkalmaz, hiszen Simicska Lajos a Fidesznek is adott kedvezményes plakáthelyeket, amikor még a kormánypárt szövetsége volt.

Az MSZP azt írta a közleményében, hogy a Fidesz az ügyészség után a számvevőszéket is kampányüzemmódba kapcsolta. Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti képviselője a Facebookon putyini-erdogani diktatórikus tempónak nevezte a történteket, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbizto9nsági bizottságának szocialista elnöke egy sajtótájékoztatón emelte fel a szavát az ÁSZ eljárása ellen, frakciótársa, Harangozó Tamás pedig az ATV-ben kommentálta a hírt.

„Semmi vicces nincs benne. Én azon nem röhögök, hogy valaki mással csinálja, mert pontosan tudom, és az ország lassan megtanulhatná, hogy mindenki a sorban áll és a nap végén rá is sor fog kerülni.”

AZ LMP társelnöke, Hadházy Ákos kifogásolta, hogy a számvevők hamis adminisztratív okokra hivatkozva még a védekezést azt sem engedte meg a Jobbiknak. Az Együtt bejelentette, hogy csalás gyanúja miatt feljelentést tesz a Fidesz 2014-es plakátvásárlásai ügyében.

A Momentum viszont csak akkor hajlandó szolidaritást vállalni a Jobbikkal, ha az tisztázza az orosz kapcsolatait, válaszol a következő négy kérdésre: Üzletel-e egymással Kovács Béla és Szabó Gábor pártigazgató? Hozott be orosz pénzt a Jobbikba Kovács Béla?

Miért nem vizsgálták érdemben KGBéla ügyét? Hogyan engedhette meg magának a párt több ezer plakát bérlését, majd felvásárlását?

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs azt mondta a Népszavának, hogy a Jobbiknak semmilyen problémája nem lesz, ha betartja a törvényeket.

Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék munkatársa a vádakra reagálva azt mondta a Magyar Időknek, hogy az ÁSZ A hivatalos dokumentumok alapján hozta meg a döntését, a bírság kiszabása nem hasraütéssel történt, ez az összeg a különbözet a piaci ár és a Jobbiknak felszámolt díj között.

Kapcsolódó hang

171208 BEL1 1000 Jobbik és ÁSZ - FRISSÍTETT ÖF HZS
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018