eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Állítsuk meg a diszkriminációt, az izolációt és a fertőzés átadását! - Ma van az AIDS-világnapja

Állítsuk meg a diszkriminációt, az izolációt és a fertőzés átadását! - Ma van az AIDS-világnapja

Pénteken van az AIDS világnapja. Magyarországon alacsony a fertőzöttek száma, ezért is nem is tudunk túl sokat a betegségről - hangsúlyozta az InfoRádióban a szakorvos, aki kiemelte, hogy Magyarországon a rizikócsoportokba tartozókat kell leginkább szűrni.

Az AIDS a HIV-vírus által okozott, gyógyíthatatlan betegség. 1988 óta ez a világnap ad lehetőséget arra, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet a megelőzés és a szűrés fontosságára. Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa azt mondta Magyarországon alacsony a fertőzöttek száma, ezért is tud keveset a lakosság az AIDS-ről.

„Amíg kétezer olyan élő HIV-fertőzött van, aki tudja magáról, hogy hordozza a vírust, az olyan alacsony szám, hogy nem lehet elvárni, hogy az emberek sok mindent tudjanak a betegségről. Még mindig sokan félnek tőle, ahogy a betegektől is. Nem tudják pontosan a terjedés útjait. De ez teljesen természetes, és nemcsak Magyarországra, hanem az egész közép-európai régióra jellemző.”

Az infektológus arról is beszélt, hogy a fertőzöttség stigmatizációval, megbélyegzéssel is jár, amelyen figyelemfelkeltő akciókkal lehet segíteni.

„Sajnos a diszkrimináció elég nagy. Az idei világnap hármas jelszava: »Állítsuk meg a diszkriminációt!« Ez nehezen megy. Nehéz elfogadtatni az emberekkel, ha valaki HIV-fertőzött, hogy ugyanúgy kezeljék, mint a többi embert. »Állítsuk meg az izolációt!« Sokszor még az egészségügyi berkeken belül is kicsit elkülönítik ezeket az embereket és az »Állítsuk meg a fertőzés átadását!«”

Szlávik János elmondta azt is, hogy Magyarországon a rizikócsoportba tartozókat kell leginkább szűrni.

„Elvétve fordul elő az intravénás drogosok között; két-három évente találunk egy valódi intravénás drogost, aki HIV-fertőzött. Nagyon ritkán, de már találunk olyan gyermeket, aki HIV-fertőzött anyukától született úgy, hogy az édesanyja nem tudta magáról, hogy vírushordozó. A prostituáltak között rendkívül alacsony a HIV-fertőzöttek száma, és a külföldiek között is egyre kevesebb az olyan, aki olyan országból érkezett, ahol nagy a HIV-járvány. Egyelőre nálunk valóban a rizikócsoportokra kell koncentrálni.”

Az infektológus hozzátette, az utóbbi években nem volt államilag támogatott, hatékony, valós tényeken alapuló prevenció. Az AIDS-ről szóló ismeretek hiányosak, sokan az interneten fellelhető cikkekből tájékozódnak.

Magyarországon 1986 óta van lehetőség ingyenes és anonim HIV-szűrés elvégzésére az ország több mint száz helyszínén. A HIV-fertőzés gyógyítására egyelőre nincs hatásos terápia, az időben elkezdett kezeléssel azonban a vírus kontrollálható, és a fertőzött ember hosszú, produktív életet élhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×