eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Elkészült az ország koleszterintérképe, mindenki rajta van

Elkészült az ország koleszterintérképe, mindenki rajta van

Elkészült Magyarország koleszterin térképe. A kampány célja, hogy szembesüljön a lakosság a fizikai állapotával, a rossz koleszterin magas szintje ugyanis szívinfarktushoz, agyvérzéshez vagy trombózishoz is vezethet - mondta az InfoRádiónak Reiber István, a székesfehérvári Szent György Kórház belgyógyászati igazgatója.

Mostantól mindenki megnézheti a koleszterintérképet, amely majdnem két év több mint egymillió laborvizsgálatának összesített, átlagolt eredményeit mutatja az egész országra vetítve, de lehet nem, életkor vagy település szerint rákeresni az átlagértékekre. 

"Ez a térkép az összkoleszterinszintet mutatja, ebben van jó és ártalmas is, ezért így nem árul el mindent a valós érveszélyeztetettség szempontjából" - mondta az InfoRádióban Reiber István, a székesfehérvári Szent György Kórház belgyógyászati igazgatója.

Az adatsorokban feltűnő, hogy a nőknél magasabb az átlagérték, de a szakorvos szerint ennek az is az oka, hogy a nők az aktív hormonális ciklusban a természettől fogva több védőkoleszterinnel rendelkeznek, és ez megemelheti a teljes szintjüket is. 

"Az emelkedett rossz koleszterinszint szoros összefüggést mutat az érbetegségekkel. A legtöbbet mindig az infarktusról beszélünk, de az agyi ereknél is sztrókot, agyvérzést okozhat, vagy a végtagi erek is károsodásához is vezethet"- figyelmeztetett Reiber István, és hozzátette, megelőzésként az egészséges táplálkozás, sok zöldséggel és gyümölccsel, a rendszeres mozgás és a dohányzás mellőzése ajánlott, mert ezek a tényezők mind befolyásolják a koleszterin összetevőit. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×