eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Határozott időre szól a pedagógusbér-emelés?

Határozott időre szól a pedagógusbér-emelés?

A pedagógusok 2017 szeptemberi béremelése nem határozott időre szól - hangoztatta korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László azonban az InfoRádiónak elmondta, hogy dokumentumokkal tudják cáfolni Rétvári Bence államtitkár állításait.

"Az egyik ilyen dokumentum a Klebelsberg Központ elnökének, Solti Péternek a levele, amelyben felhívja a tankerületi igazgatók, a tankerületi centrumok vezetőit, illetve az iskolaigazgatók figyelmét, hogy a béremelés határozott időre szól. Pontosabban 2017. szeptember elsejétől egészen 2018. augusztus 31-éig.

A másik dokumentum egy úgynevezett átsorolási papír, amely egy, a 26. évét kezdő kétdiplomás tanítónő besorolását mutatja be 2017. augusztus 31-i és szeptember 1-jei bérével. Ebben a dokumentumban szintén külön ki van emelve, hogy egy tanítási évre szól" - sorolta a szakszervezeti elnök.

A PDSZ jogásza jogsértésekre is felhívta a figyelmet a nyugdíjba vonulási ügyekkel kapcsolatban, Mendrey László elmondása szerint ezek  elszaporodtak az utóbbi időben.

"Például az örökségi nyugdíj korhatárt elérő kollégáknak megszűnik a munkaviszonya, de sem felmentési időre, sem semmi másra nem jogosultak, így kénytelenek a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszűntét aláírni, így pedig

4-8 hónapnyi munkabértől esnek el.

Aki ugyanis az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte, legalább 25-30 évet kellett hogy dolgozzon a közoktatásban, így 4-8 hónap a felmentési ideje. Ennek a felét ki lehet, a másik felét ki kell adni a pedagógusnak. Az eddigi gyakorlat szerint az idő felében munkára kötelezték a tanárokat, a fennmaradó részt pedig kifizették. A most elterjedő, jogszerűtlen gyakorlattal ettől az összegtől esnek el a kollégák" - emelte ki Mendrey László.

Rétvári Bence a tanárok kéréséről

A pedagógusok béremelésének utolsó ütemére szánt – 40 milliárd forintos – keretösszeg minden évben rendelkezésre áll majd, ám arról, hogy ki milyen mértékben részesülhet benne, évről évre az igazgatók döntenek – mondta az InfoRádiónak Rétvári Bence. Ezzel tesznek eleget a tanárok azon kérésének, hogy legyen a bérnek olyan eleme, amely teljesítmény alapján differenciálható, így az igazgatók motiválhatják az iskola dolgozóit – tette hozzá az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×