eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma

Nagy veszélyben vannak a magyar nők, még mindig

Magyarországon évente mintegy hétezer új emlőrákos beteggel kell számolni - mondta el a Szent Margit kórház osztályvezető főorvosa. Boér Katalin hozzátette: az elmúlt években a nők korábban fordulnak orvoshoz, így korábban felismerik a kóros elváltozást.

A magyarországi, évente körülbelül hétezer új emlőrákos betegszám tartalmazza azokat a nőket is, akiknél korai stádiumban, frissen diagnosztizálták a betegséget – emelte ki Boér Katalin, hozzátéve, hogy a páciensek alig tíz százalékánál diagnosztizálnak áttétet.

„Ez azt jelenti, hogy évente hétszáz új áttétes beteg lehet.

Ehhez hozzáadódnak azok, akiket korábban diagnosztizáltak és az évek során válnak áttétessé.”

A Szent Margit kórház osztályvezető főorvosa jelezte, az elmúlt két évtizedben megfigyelhető, hogy a nők korábban fordulnak orvoshoz, ezért sokkal több korai stádiumú emlőrákot diagnosztizálnak. Boér Katalin hozzátette, ebben a mammográfiás szűrővizsgálatok elterjedésének is fontos szerepe van.

„Sajnos még mindig jelentkeznek nők előrehaladott emlőrákkal.”

A mellrák továbbra is az idős kor, az úgynevezett posztmenopauza időszakának a betegsége, de fiatalkorban is előfordulhat – mondta a főorvos.

„Időben történő diagnosztizálás esetén akár százszázalékos gyógyulás is elérhető.”

Boér Katalin arra hívta fel a figyelmet, meg kell tanulni az emlők önvizsgálatát, rendszeresen meg kell tapintani, a tükörben meg kell nézni a mellek formáját, és részt kell venni a 45-65 év közöttiek magyarországi szűrőprogramjában.

„Az áttétes betegekre kevesebb figyelem irányul, pedig itt élnek közöttünk, ellátják a családjukat, nevelik a gyerekeiket, dolgoznak, miközben kezelésekre járnak és elviselik a terápiák esetleges mellékhatásait.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×