INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

1956

forradalom

megemlékezés

történelem

Bilincsek lazítása okozta a forradalmat

Bilincsek lazítása okozta a forradalmat

Infostart

Romsics Ignác történész szerint a kommunista diktatúra kezdeti kiépülését követően 1953-ban úgy tűnt, hogy kicsit lazul a rendszer. 1956 októberében ez, illetve a Szabad Európa Rádióban hallható amerikai propaganda bátorította fel a fiatalokat, hogy utcára vonuljanak.

A történész a második világháború után kialakult állapotokra vezeti vissza a forradalom és szabadságharc kitörését. A jaltai egyezmény Magyarország és a térség többi nemzete számára is szabad választásokat írt elő, amit 1945-ben meg is tartottak hazánkban. Ekkor a kommunista pártra csupán a választók 20 százaléka szavazott. Kijelenthető tehát, hogy a társadalom többségének akaratával szemben bontakozott ki az új kommunista rendszer.

A terror eszközét is bevető hatalom Sztálin 1953-ban bekövetkezett halála – és Rákosi első titkári pozíciójáról való lemondása – után számtalan eljárást indított magyar állampolgárokkal szemben. Arra kérdésre, hogy miért nem akkor tört ki a szabadságharc, a történész szerint történelmi tapasztalataink adnak választ. A Dózsa-felkelésnél is azt láttuk, hogy „nem akkor van robbanás, amikor legerősebb a prés és a robbanás, hanem akkor, amikor ezeket a szorító bilincseket kicsit meglazítják”. 1956-ban is ez történt, amikor Rákosi helyére Nagy Imre került. Ő sem akart demokratikus államberendezkedést, csak racionalizálni kívánta a gazdaságpolitikát, enyhíteni a politikai terrort.

1955-ben újabb fordulat: Gerő Ernő megerősítette hatalmát, majd a következő évben a Szovjetunió Kommunista Pártjának XX. kongresszusán elhangzik a sztálini diktatúrát leleplező beszéd, ez bátorítólag hat a fiatalokra, munkásokra és parasztokra.

Kapcsolódó hang

A bilincsek lazítása okozta a forradalmat
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018