eur:
392.84
usd:
367.89
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Itt az új fővárosi verzió a Római-parti gáttal kapcsolatban

Itt az új fővárosi verzió a Római-parti gáttal kapcsolatban

A Nánási út - Királyok útja nyomvonalat teljesen kizártak, a többiről később döntenek. A korábbi határozatuk visszavonásával értelmetlenné tették a népszavazási aláírásgyűjtést. Az ellenzék szerint megijedt a főváros.

Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát szerdai rendkívüli ülésén. A közgyűlés 18 igen szavazattal, 7 nem ellenében döntött.

Ez ellen a határozat ellen kezdeményezett helyi népszavazást az Együtt és a Párbeszéd, ami viszont így okafogyottá vált.

A vitában a III. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az óbudaiak 59 százaléka a kerítések nyomvonalára kiépített védművet támogatja. Ez megvédené az árterületen élőket, és megmaradhatna a természetközeli állapot is.

A Maradjanak a FÁK a Rómain elnevezésű Facebook-oldalon közzétették az elfogadott. Habár a pontos útvonalról valóban később döntenek, a Nánási-Királyok úti változatot a mostani döntéssel kizárták a lehetőségek közül, és csak a kerítésvonali és a hullámtéri telkeken belüli nyomvonal-alternatívákat fogják vizsgálni. 

Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint a meghátrálásról szólt a határozat, ugyanúgy lépett a Fidesz, mint korábban az olimpia és a boltbezárás visszavonása kapcsán tette. Változás azonban szerinte nem történik, a javaslat kapott egy új számot, és a tervek szerint továbbra is a parton építik fel a monstrumot.

Az LMP és a Jobbik is tiltakozott amiatt, hogy csak az utolsó pillanatban ismerhették meg a szavazásra bocsátott javaslatot.

Tarlós István főpolgármester ismét hangsúlyozta, hogy az ellenzék hangadói, például Horváth Csaba és Gy. Németh Erzsébet korábban megszavazták a part menti terveket, és évekkel ezelőtt elutasították a Nánási úti nyomvonal fejlesztéseit.

Bús Balázs III. kerületi polgármester az ülésen azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok méltatlan módon teszik a kampány fő témájává az árvízvédelmet, az óbudai lakosság védelmét.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd képviselője, Zugló polgármestere az ülés után azt mondta, a főváros elérte a célját, hogy értelmetlenné váljon a népszavazási kezdeményezés. Ezzel együtt folytatják a küzdelmet a Római-part értékeinek védelmében, akár más, új népszavazási kérdést fogalmaznak majd meg.

Korábban a közgyűlés nem támogatta a Lányi András író, filozófus által szakértőkkel készíttetett, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot. A Nánási út - Királyok útja nyomvonalért ezután tüntetést is tartottak. A testület támogatta viszont a III. kerületi polgármester javaslatát a kerítések vonalán történő védekezés megvizsgálásáról.

Tarlós István a népszavazást kampányfogásnak és időhúzásnak tartotta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×