eur:
395.41
usd:
372.34
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Akkor is árthatunk a szemünknek, ha épp jót akarunk

Akkor is árthatunk a szemünknek, ha épp jót akarunk

Ma van a látás világnapja. Idén a szemszárazság a figyelemfelhívó kampány kiemelt területe.

Akkor is árthatunk a szemünknek, ha épp jót akarunk

Sokan még most sem fordulnak idejében szemészhez - mondta Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

„Az emberek körülbelül 15-20 százalékának valamilyen szemészeti ellátásra szüksége lenne, például szürkehályog-ellenes műtétre, vagy a zöldhályog és fénytörési hibák kezelésére.”

A szemész professzor felhívta a figyelmet a száraz szem szindrómára is.

„Ötvenéves kor fölött hormonális változások következnek be, elsősorban a nőknél, de a férfiaknál is csökken a nemi hormonok szintje és aránya, ami a könnyben is minőségi összetétel változást okoz. A lipidfázis, ami megakadályozza a könnyfilm párolgását, sérülékenyebbé válik, ha felszakad kellemetlen szúrást, égő érzést tud okozni. Ha valaki szennyezett levegőben él, a tünetek fokozódhatnak. A számítógép túlzott használata is jelentősen provokálja, illetve befolyásolja, tudományos vizsgálatokkal igazoltuk, hogy feleannyit pislog a számítógépet néző páciens, mint az, aki nem számítógépezik.”

Nagy Zoltán Zsolt jelezte, hogy fontos szakorvos tanácsát kikérni, mielőtt valaki szemcseppet kezdene használni, és nem érdemes olyan készítményt használni, amelyben sok a tartósítószer, hiszen az hosszútávú használatnál jelentősen ronthatja a látás élességét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×