INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 3. hétfő
Hermina

látás

szem

világnap

Akkor is árthatunk a szemünknek, ha épp jót akarunk

Akkor is árthatunk a szemünknek, ha épp jót akarunk

InfoRádió

Ma van a látás világnapja. Idén a szemszárazság a figyelemfelhívó kampány kiemelt területe.

Akkor is árthatunk a szemünknek, ha épp jót akarunk

Sokan még most sem fordulnak idejében szemészhez - mondta Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

„Az emberek körülbelül 15-20 százalékának valamilyen szemészeti ellátásra szüksége lenne, például szürkehályog-ellenes műtétre, vagy a zöldhályog és fénytörési hibák kezelésére.”

A szemész professzor felhívta a figyelmet a száraz szem szindrómára is.

„Ötvenéves kor fölött hormonális változások következnek be, elsősorban a nőknél, de a férfiaknál is csökken a nemi hormonok szintje és aránya, ami a könnyben is minőségi összetétel változást okoz. A lipidfázis, ami megakadályozza a könnyfilm párolgását, sérülékenyebbé válik, ha felszakad kellemetlen szúrást, égő érzést tud okozni. Ha valaki szennyezett levegőben él, a tünetek fokozódhatnak. A számítógép túlzott használata is jelentősen provokálja, illetve befolyásolja, tudományos vizsgálatokkal igazoltuk, hogy feleannyit pislog a számítógépet néző páciens, mint az, aki nem számítógépezik.”

Nagy Zoltán Zsolt jelezte, hogy fontos szakorvos tanácsát kikérni, mielőtt valaki szemcseppet kezdene használni, és nem érdemes olyan készítményt használni, amelyben sok a tartósítószer, hiszen az hosszútávú használatnál jelentősen ronthatja a látás élességét is.

Kapcsolódó hang

Itt az idő szemészhez menni!
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018