eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Több tízezer magyar veszélyeztetettre hívják fel a figyelmet

Több tízezer magyar veszélyeztetettre hívják fel a figyelmet

Ma van a hajléktalanság világnapja. A Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint ez alkalomból a hajléktalanság veszélyében élőkre is fel kell hívni a figyelmet.

Jelenleg összesen nagyjából 15-20 ezer hajléktalan ember él Magyarországon különböző szállókon, illetve az utcán – mondta az InfoRádiónak Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke.

"A hajléktalan embereken túl a hajléktalanság veszélyében élőkre kell mindenképpen felhívnunk a figyelmet ezen a napon, mert Magyarországon

a hajléktalanság közvetlen veszélyében még mindig nagyon sokan élnek. Egy év alatt több mint 25 ezer ember fordul meg ebben az élethelyzetben,

mert állandóan kerülnek ki a legkülönbözőbb okok miatt utcára emberek, akik aztán valahogy visszakapaszkodnak a lakásrendszer margójára szívességi lakóként" - mondta Győri Péter.

Ennek okaként arra mutatott rá az alapítvány elnöke, hogy "még mindig élő, napi probléma sajnos a devizahiteles-probléma, az árverések és a kilakoltatások, magán és önkormányzati lakásokból is. Ezen kívül még ma is nagyon sokan veszítik el rezsitartozás miatt a lakásukat. A baj a segítő rendszerek hiánya, ha ugyanis lennének erre a célra erősebb rendszerek, akkor valószínűleg sokkal kevesebben kerülnének ki az utcára, vagy kerülnének hajléktalanszállóra".

A hajéktalanellátó rendszer készül a téli krízis-időszakra, ám jelenleg még kérdéses, hogy miként oldják meg Budapesten a hajléktalanok egészségügyi ellátását – tette hozzá a Menhely Alapítvány kuratóriumának vezetője.

"Ez még egy kritikus pont, minden évben a beteg, idős, elesett hajléktalanok befogadása a legszűkebb keresztmetszet. Idén különösen necces, hogy ez hogy alakul. A többi kérdésben - az utcai szolgálatok, az egyéb éjjeli menedékhelyek felkészülésében - tulajdonképpen minden rendben, ütemezetten zajlik.

A hajléktalanság világnapját először 2010-ben tartották meg, figyelemfelhívásként az otthontalanok helyzetére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×