eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nagy vízdíjemelésre lenne szükség, de próbálják elkerülni

Nagy vízdíjemelésre lenne szükség, de próbálják elkerülni

Jelenleg nincs fedezet arra, hogy a Magyar Víziközmű Szövetség dolgozóinak egységesen emelkedjen a fizetése 2017-ben és 2018-ban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke.

Egyre öregebb infrastruktúrán egyre kevesebb pénzből és egyre kevesebb emberrel kell működtetni a vízközmű-szolgáltatást - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke.

 “Küzdeni kell a munkaerő-megtartó képességünk fenntartásáért,

egyre több szakemberünk hagyja el az országot, vagy más, olyan szektorokba megy, ahol nagyobb jövedelmet vár. Ebből következik az is, hogy már amikor az iskolák toboroznak, érezhető, hogy csökken a fiatalok érdeklődése a vízműves szakmák iránt. Ez baj, a jövőre nézve egyre nagyobb kockázatot hordoz.”

Egyre több olyan eset történhet, amelyeket a rekonstrukciók és a pótlások hiányára lehet visszavezetni - jelezte Kurdi Viktor.

„Reméljük, idáig nem fogunk eljutni, de az is előfordulhat, hogy nem lesz ember, aki működtesse a rendszereket.  Egy téli csőtörésnél például olyan kedvezőtlen munkakörülmények vannak, amelynek bevállalására nehéz embert találni, ahogy a csatorna másik oldalán, a duguláselhárítás területén is ez a jellemző."

Kurdi Viktor kiemelte, hogy jelenleg nincs fedezet arra, hogy a Magyar Víziközmű Szövetség dolgozóinak egységesen emelkedjen a fizetése 2017-ben és 2018-ban.

„A 2010-es vízműves és a nemzetgazdasági átlagfizetést, valamint a 2016-osat összehasonlítva azt látjuk, hogy negyvenezer forint/fő/hó különbség alakult ki. Ezt a munkatársak a hat év során szép lassan érezték meg, hozzászoktak. A kormány – nagyon helyesen – emelte a minimálbért, meghatározta az új garantált bérminimumot, ezáltal elindult egy bérfejlesztési spirál. Csak azzal, hogy az alsó fizetési kategóriában lévő munkatársak bére emelkedik, azzal kéne járnia, hogy a fölötte lévő kategóriák is tudjanak egyet-egyet előrelépni, 2017-ben és majd 2018-ban is, de jelenleg erre nincs meg a fedezet.”

A Magyar Víziközmű Szövetség elnöke arról is beszélt, hogy éves szinten mennyi pénz kellene a megfelelő színvonal fenntartására.

„Körülbelül 90 milliárd forint/év az a forrás, amire az ágazatnak szüksége lenne, hogy meginduljon a fenntarthatóság felé.”

Kurdi Viktor hozzátette: a fogyasztóknak 30 százalékkal kellene többet fizetniük, de a szövetség olyan javaslatokon dolgozik, amelyek nem okoznak díjemelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×