eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb diplomamentő program kell

A korábbi években költségvetési támogatással indított diplomamentő programok újraindítását szorgalmazza Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke - írta a Magyar Idők.

A diplomamentő programnak köszönhető, hogy működésének két éve alatt mintegy hatezer diák le tudta tenni a nyelvvizsgát és átvehette oklevelét – véli Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. A szakember a Magyar Időknek elmondta: szerinte a program sikeres volt, és szerencsés lenne, ha újraindítanák.

Eredményorientált volt a rendszer, mert nemcsak a diákoknak kellett visszafizetniük a kapott támogatás felét, ha nem sikerült a vizsgájuk, de a nyelviskola sem kapta meg a rá eső támogatás utolsó részletét, ha a csoport tagjainak legalább 70 százaléka nem tett eredményes vizsgát a képzést követően – hangsúlyozta a szakértő.

Azzal kapcsolatban, hogy a támogatott diákok több mint fele tett sikeres vizsgát a diplomamentő program végén, Berényi azt mondta: ez jó aránynak számít, hiszen ezek a fiatalok sem a középfokú, sem a felsőfokú képzés során nem tudtak nyelvvizsgát szerezni.

Miint ismeretes, még 2014 végén mondta ki egy kormányrendelet, hogy 2020-tól nem kimeneti, hanem bemeneti feltétel lesz a középfokú nyelvvizsga az egyetemi tanulmányokhoz, vagyis csak azt veszik fel, aki rendelkezik legalább egy középfokú nyelvvizsgával.

Ez egy nagyon jó gondolat, mert a közoktatás feladata az, hogy valamilyen idegen nyelvet megtanítson középfokon, így a nemzetközi szakirodalmat is el tudják olvasni a diákok, ha az egyetemre vagy a főiskolára felveszik őket. De az is biztos, hogy mivel közel van a 2020-as dátum, az állami nyelvoktatás területén sok változásra van szükség – tette hozzá a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×