eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elképesztő kánikula lesz: hőségriasztás plusz eső jön

Elképesztő kánikula lesz: hőségriasztás plusz eső jön

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért másodfokú hőségriasztást adtak ki.

A hőségriasztás július 20. (csütörtök) 00:00 órától július 23. (vasárnap) 24:00 óráig van érvényben.

A másodfokú riasztást akkor rendelik el, ha az előrejelzések szerint

a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 25 Celsius-fokot.

Az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség.

Az Időkép előrejelzése szerint pénteken és szombaton várható frissítő záporok kialakulása, de 33-37 fokos kánikulára kell készülni.

Pénteken a Dunántúlon északnyugatira fordul a szél, keleten délies marad a légmozgás, melyet élénk, néhol erős lökések kísérhetnek. 

Szombaton főként északon, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de az erőteljes gomolyfelhő-képződésnek köszönhetően máshol is lehetnek elszórt záporok, egy-egy zivatar. Helyenként megerősödik a délnyugati szél.

Vasárnap északkeleten fordulhatnak elő újabb záporok, zivatarok. Emellett változóan felhős-napos időre kell készülni, mérsékelt lesz a légmozgás.

A szakemberek figyelmeztetnek

  • A nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.
  • A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, így felhívják a figyelmet a vezetés közbeni fokozott óvatosságra.
  • A vízparton nyaralók napozás után lehetőség szerint hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.
  • Kérik a lakosságot, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre.
  • Javasolják a megfelelő napvédő készítmények alkalmazását, illetve a leégés ellen védő ruházat viselését is.
  • Érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.
  • Lehetőség szerint 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a tűző napon, a bőrt megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel kell védeni a leégés ellen.
  • Amennyiben tehetik, tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát. Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelem weboldaláról, ezen a linken.
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×