eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Itt a szuperkankó - mellőzzük az alkalmi felindulásból elkövetett szexet

Itt a szuperkankó - mellőzzük az alkalmi felindulásból elkövetett szexet

Figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi világszervezet a kankó új, módosult törzseinek terjedése miatt. Ezek a fertőzések a világ több pontján megjelentek, és a baktériumok ellenállóak voltak minden eddigi kezeléssel szemben. Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász szakorvos az InfoRádiónak azt mondta: a betegség elkerülhető óvszeres védekezéssel és az alkalmi kapcsolatok mellőzésével.

"A kankó már évtizedekkel ezelőtt megkezdte az antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességének kifejlesztését. 2011-ben a Távol-Keleten diagnosztizálták az első olyan eseteket, amikor a különböző irányelvekben szereplő terápiás ajánlások is hatástalanok voltak. Kialakult tehát egy olyan gonorrhea törzs, amely a rendelkezésre álló antibiotikumokkal nem, vagy csak nagyon megemelt dózissal gyógyítható" - mondta el az InfoRádiónak Várkonyi Viktória bőr- és nemigyógyász.

A szakorvos hangsúlyozta, hogy a betegség szexuális aktussal terjed. 

Leginkább azok veszélyeztetettek, akik az alkalmi kapcsolatokat kedvelik. A férfiaknál 2-3, de maximum öt napon belül kiderül, hogy megbetegedtek, ennek fő jele a fájdalmas, gennyes vizelés - ilyen tünetek esetén biztosan orvoshoz kell fordulni.

Ám vannak olyan esetek is, amikor a kankó nem okoz tüneteket, tehát az illető úgy fertőz, hogy nem is tud róla.

"A nők esetében gyakran hiányoznak a klasszikus klinikai tünetek, tehát ők sem tudják, hogy esetlegesen fertőződtek" - hangsúlyozta.

A probléma a szakorvos szerint abból adódik, hogy a pontos diagnózis felállítása nem minden esetben történik meg.

Gonorrheát bárki kaphat, aki nem védekezik kellőképpen - hívta fel a figyelmet a szakorvos.

"Alkalmi felindulásból elkövetett szexuális aktusnál óvszer nélkül könnyen lehet gonorrheát kapni, tehát ilyen esetekben célszerű a felelős magatartást mérlegelni és óvszert használni. Ha pedig probléma jelentkezik, akkor nem az internetről kell leolvasni a Google doktorból, hogy mit is kellene bevenni, hanem sürgősen megfelelő szakemberhez fordulni" - ajánlotta Várkonyi Viktória.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×