eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Lassú de biztos pusztulást okozó vegyszer betiltását követelik

Lassú de biztos pusztulást okozó vegyszer betiltását követelik

A méhek pusztulásáért felelős vegyszer, a neonikotinoid teljes körű betiltását követelte kedden a Greenpeace a Kossuth téren.

A neonikotinoid rovarölők az elmúlt években a legelterjedtebb mezőgazdasági rovarirtó szerek közé kerültek, de ezek nagy veszélyt jelentenek a méhek és a beporzó rovarok számára - mondta az InfoRádiónak Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Sok tudós összefüggésbe hozta e szerek alkalmazását a világszerte tapasztalható méhpusztulásokkal.

A legújabb kutatások szerint a szántóföldeken természetesnek tekinthető kicsi mennyiségben is károsítja ez a hatóanyag a méhpopulációkat. A hatás nem látható azonnal, vagyis az állatok nem azonnal elpusztulnak, hanem nehezebben találnak haza és kevesebb élelmet visznek, és emiatt hosszútávon károsodik a méhcsalád.

Lassú de biztos pusztulást okozó vegyszer betiltását követelik

Sokáig nem voltak szabadföldi vizsgálatok, csak laboratóriumi körülmények között mutatták be, hogy ezek a vegyszerek kockázatot jelentenek a méheknek. Most azonban a Science magazinban nemrég bemutattak egy friss, a vegyszergyártó cégek által finanszírozott kutatást, amelyből kiderült: a 33 helyszínen, ahol vizsgálták a neonikotinoidoknak kitett méheket, megindult az állatok pusztulása. A 33 helyszínből 12 volt magyar, és itt az derült ki, hogy a kontrollcsaládokhoz képest átlagosan 24 százalékkal kevesebb dolgozó méh volt a kaptárakban a következő évre.

Magyarul a méhcsaládok fennmaradását veszélyezteti ezen vegyszerek használata

- jelentette ki Simon Gergely.

Több kutatás is felhívta a figyelmet arra, hogy a neonikotinoidokkal kezelt mezőgazdasági területek környezetében lévő vadvirágos területeken is megjelennek ezek a vegyszerek.

Egyszer már nem tiltották be

Amikor az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2003-ban felmérte e szerek biztonsági kockázatait, azt javasolta, hogy ideiglenesen tiltsák be ezek használatát a méhek számára attraktív növények, így repce, napraforgó és kukorica esetén. Magyarország ezt nem támogatta, részben épp a szabadföldi kísérletek hiányára hivatkozva.

Az akkori ideiglenes tilalmat most vizsgálták felül, és ősszel fognak a tagállamok szavazni az Európai Bizottság azon előterjesztéséről, hogy teljesen megtiltsák az érintett neonikotinoidok használatát.

Lassú de biztos pusztulást okozó vegyszer betiltását követelik

"Úgy gondoljuk, hogy nincs helye több kifogásnak, meg kell szavazni ezen szerek betiltását, és az sem tartható, hogy Magyarország rendszeresen derogációt, vészhelyzeti eseti engedélyt kért a már betiltott szerekre is" - mondta a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Ez alkalomból átnyújtották a környezet- és természetvédő szervezetek 2017-es találkozóján született állásfoglalást, amelyben arra kérjük fel a kormányt, hogy támogassa e szerek tilalmát, ne adjon több derogációt, és hosszútávon az ökológiai mezőgazaságot támogassa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×