eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Vadonatúj veszélyforrás a nyaralás közben

A nyári szabadság során magunk és családtagjaink biztonsága mellett mobileszközeink biztonságára és a biztonságos internethasználatra is fordítsunk gondot - idézi a rendőrség bűnmegelőzéssel foglalkozó szakembereit a Magyar Idők.

A bűnözők, köztük a világhálón otthonosan mozgó kiberbűnözők aktivitása nyáron sem csökken, ezért fel kell készíteni az utazásra a mobileszközeinket is. A szakemberek azt tanácsolják, mentsük le és töröljük az eszközről azokat a fájlokat, információkat, amikre a nyaralás során nem lesz szükségünk. Így más nem férhet hozzá a bizalmas adatainkhoz, számunkra azonban megmaradnak. Ne feledjük az eszközöket erős jelszóval és képernyőzárral védeni. Állítsunk be teljes tárhelytitkosítást, és frissítsük a vírusvédelmi szoftvereket. Kapcsoljuk be a helymeghatározást az eszközön akkor is, ha máskor nem használjuk. A mobileszközök fizikai biztonságáról se felejtkezzünk el. Csomagoláskor a laptopot, a tabletet ne tegyük a csomag külső, könnyen elérhető rekeszébe. Repülőn lehetőség szerint a kézipoggyászban tartsuk a mobileszközt. Nyilvános helyeken ne használjuk eszközeinket, ne hívjuk fel magunkra a tolvajok figyelmét. Szállodában a szobaszéfben tároljuk az eszközöket is. Étkezéskor, strandon ne hagyjuk őrizetlenül a mobilkészüléket, használjuk az értékmegőrzőt. Legyünk óvatosak a szállodákban, a repülőtereken, az éttermekben elérhető ingyenes wifihasználatnál. Sosem lehet tudni, ki üzemelteti a wifihálózatot és ki kapcsolódik hozzá, így azt sem, hogy az azon keresztül küldött és fogadott adatokat ki láthatja még. A wifi hotspot és az eszközünk közötti kapcsolat nem titkosított, így lehallgatható. Az ilyen, számunkra ismeretlen szolgáltatáson keresztül ne indítsunk banki utalást, ha muszáj, inkább a mobilinternetet  használjuk. Ingyenes wifi esetén használjunk titkosított adatátvitelt, például virtuális magánhálózatot (VPN). A nyilvános számítógépek esetében is legyünk óvatosak; nem tudhatjuk, fertőzött-e, nem gyűjt-e adatokat, így kizárólag publikus információk – időjárás, menetrend, térkép, látnivalók – böngészésére használjuk - idézi a Magyar Idők a szakemberek tanácsait.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×