eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Maruzsa Zoltán: nem rohammunkában készül a Nemzeti Alaptanterv

Maruzsa Zoltán: nem rohammunkában készül a Nemzeti Alaptanterv

Várhatóan 2019 őszén vezeti be a kormány az új Nemzeti Alaptantervet - erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára azt mondta: az új Nemzeti Alaptanterv koncepcióját már elfogadta a kormány, most ennek a pontos kidolgozása folyik. Maruzsa Zoltán hozzátette: széles körű társadalmi egyeztetésre fogják bocsájtani az új alaptantervet.

„A koncepcióját el is fogadta a kormányzat, de ez még nem a Nemzeti Alaptanterv, hanem annak attitűdje, megközelítésmódja, amely mentén készül. Amikor a kormány elé került, akkor a kormányzati álláspontot volt hivatott megteremteni. Azóta folyamatos roadshow zajlik.

Ha a szöveg olyan stádiumba kerül, hogy mutatható, véleményeztethető, akkor ez meg fog történni,

széles körben; visszük a kerekasztal elé, de külön meg fogjuk beszélni a szakszervezetekkel is.”

Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy az alaptantervet várhatóan 2019 őszén vezetik be, felmenő rendszerben vagyis az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamokon.

„Rohammunkában ne készüljön!

Ahhoz, hogy jó anyag legyen, rendesen meg legyen vitatva, nincs bevezetési kényszerünk 2019-re, tehát senki nem mondja azt, hogy ha ez nem történik meg akkor, csak 2020-ban, tragédia történik, de igyekszünk tartani ezt a céldátumot.”

Az új Nemzeti Alaptanterv lényege, hogy az egyes képzési szakaszok végére megszerzendő tudásanyagot és készségeket határozzák meg, ez a pedagógusok számára nagyobb szakmai szabadságával jár együtt.

Előírják majd mit, kell tudni és milyen kompetenciákkal kell rendelkezni az általános iskola alsó, felső tagozata, illetve a középiskola végére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×