eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Hatalmas változás jön a receptek kiváltásánál

Hamarosan a kormány elé kerül az a jogszabály-javaslat csomag, amellyel nyugdíjazzák a hagyományos papír alapú recepteket.

Novembertől e-receptre írják fel a gyógyszereket, azaz az orvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzíti, kinek, milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják ki - értesült a Népszava.

Az e-recept bevezetésével a papíralapú beutalók és receptek sem szűnnek meg, továbbra is lehet majd kézzel vényt írni, például akkor, ha az orvos háznál ír fel betegének orvosságot. Idővel az e-recept és az e-beutaló kiszoríthatja a papíralapú rendelést, de hogy ez milyen gyors lesz, az majd a gyakorlatban, a rendszer működése közben dől el. Körülbelül egy évig még biztosan használatban marad a hagyományos vény is, de ha a beteg igazolja magát a patikában, akkor is megkapja a gyógyszerét, ha a klasszikus vényt otthon felejtette.

A gyógyszerkiváltás ettől kezdve erősen hasonlítani fog egy banki tranzakcióra,

a páciensnek igazolnia kell magát a taj-számával vagy elektronikus személyi igazolványával, s ha megkapta a gyógyszert, akkor átvételi elismervényt kell adnia a patikusnak. Az e-recepttel alapesetben

mindenki csak a saját nevére felírt gyógyszert válthatja ki,

ha egy felnőtt családtagnak vagy egy szomszédnak kell elhozni a gyógyszerét, akkor szabályos meghatalmazás kell, vagy kérni kell az orvostól a régi vényt helyettesítő papírt, amit már olyan szabadon lehet használni, mint a maiakat.

Az új rendszerben több adathoz jut az egészségbiztosító is, most csak a kiváltott recepteket tartják nyilván. Az e-recept rendszerben az orvos is láthatja, hogy a beteg mit váltott ki, s mit nem. 

Néhány tucat intézményben már márciustól tesztelik az e-receptet, míg hagyományosan a fölírt gyógyszerek húsz százalékát nem váltják ki a betegek, az e-recepttel sikerült ezt az arányt tizenegy százalékkal mérsékelni. Az egészségügyi kormányzat azt is reméli, hogy csökken a túlzott gyógyszerfogyasztás is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×