eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tarlós már tudja, miként lesz mégis metrófelújítás

A kormány segítséget nyújt a fővárosnak ahhoz, hogy az megkapja az Európai Bizottságtól a 3-as metró felújításához szükséges többletforrást. Ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter ígérte meg.

A főváros, a kormány és Brüsszel, vagyis az Európai Bizottság ennek a programnak a három szereplője, ezért egyeztetésre van szükség – mondta a parlamenti Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János hangsúlyozta, a kabinet kész segíteni Budapestnek.

„Egyeztetésre van szükség.

Készek vagyunk Budapestnek abban is segíteni, hogy Brüsszelben a 137,5 milliárd forint feletti bekerülési költséghez a szükséges jóváhagyást és támogatást el tudjuk nyerni. Most egy közös tárgyalódelegációt menesztünk Brüsszelbe, hogy az Európai Bizottság jóváhagyása a program elindításához rendelkezésre álljon.”

Lázár János arra is kitért, hogy Tarlós István főpolgármesternek van konkrét megvalósítási terve a rekonstrukcióra. Ezt a kormány szintén támogatja – hangsúlyozta a miniszter.

„Készek vagyunk minden szükséges segítséget megadni a főpolgármesternek, azt azonban tudni kell, hogy ahhoz, hogy a 137,5 milliárd forintos támogatási szerződés felett akár csak egy forintot is költsön a főváros vagy Magyarország a 3-as metró korszerűsítésére, az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges. Egyelőre olyan írásos dokumentum, amelyben az Európai Bizottság jóváhagyta volna a 137 milliárd forintos beruházást, nem áll rendelkezésre, tehát

még az eredeti beruházási összeget sem hagyták jóvá.”

Bár az ellenzéki pártok közül az MSZP a kétségesnek tartja, hogy indokolt-e az általuk jobb állapotúnak nevezett északi oldalon szakaszon megkezdeni a felújítást, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke arra figyelmeztet, a 3-as metrón akár száz méterenként vannak jobb, illetve rosszabb állapotban lévő vonalrészek. Gulyás Attila szerint inkább az a félő, hogy

lesz-e pénz a teljes, 17,3 kilométer rekonstrukciójára.

„Az a nagy kérdés, hogy ha kész van ez a szakasz, mondjuk az északi, hogyan és mikor lesz megcsinálni a többi. Az a legrosszabb verzió, hogy a többire nem sikerül pénzt szerezni és úgy marad, mert lesz egy olyan metróvonal, amelyiknek egy része nagyon rossz, a másik pedig jó állapotban van.”

A teljes vonalra ráfér a felújítás

A 3-as metróvonal jelenleg olyan rossz műszaki állapotban van, hogy 2011. december 13-a óta 60 kilométer/óra a járatok maximális sebessége. A pályahibákat elsősorban az alagút szigetelésén átszivárgó talajvíz okozza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×