INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

könyvkiadó

mkke

kocsis andrás sándor

péterfy gergely

Katasztrófa-forgatókönyvre lehet szükség a könyvszakmában

Katasztrófa-forgatókönyvre lehet szükség a könyvszakmában

Infostart

Továbbra is a kormány válaszát várja a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a korábban elküldött hatpontos javaslatára. Ebben a Könyvbazár adósságrendezésétől kezdve a társasági adókedvezmény kiterjesztéséig több, a könyvszakma számára fontos kérdést vetettek fel - számolt be az InfoRádió Aréna című műsorának felvételén Kocsis András Sándor, a szervezet elnöke és Péterfy Gergely igazgató. A teljes beszélgetés szerdán este hat órától hallható az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kocsis András Sándor kijelentette, huszonhét év alatt ez az ötödik csőd, amelyet a könyvszakma megél. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke hozzátette, ennek ellenére soha semmilyen külső segítség – vállalkozóktól vagy államtól – nem jött. Mint elmondta,

most 2,5-3 milliárd forintról van szó, ami ebben a szakmában „irgalmatlan” mennyiségű forgótőkét jelent.

Kocsis András Sándor hozzátette, több száz munkahely kerülhet veszélybe, megroppanhat egy konszolidált, konzervatív adózási ág.

„A válság elsősorban a kiadókat és néhány nyomdát érint. Nem állami beavatkozást kérünk! Az állami követeléskezelőnek felvetettük, hogy vásárolja fel a követeléseket, hiszen a várható felszámolásban az »egy cég-egy entitás« nagyobb eséllyel állhat szemben a felszámolóval, mint hétszáz beszállító. Ez egy üzleti vállalkozás, egy tranzakció. Az unió nem tiltja a diszkontált áron való felvásárlást. Mindenről lehetne tárgyalni, de jelenleg zártak az ajtók.”

Péterfy Gergely megfogalmazása szerint: „viszonylag kötöttek a pályák.

A hat pont egyenként és egészében is megoldást jelenthetne a szakma problémáira.

Ugyanakkor sokfelé nem lehet fordulni. Miközben a szakma a leghatározottabban elutasítja, hogy belenyúljanak az önállóságába, a törvényi megoldásokat nem lehet elkerülni.”

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztő Egyesülése elnöke kijelentette, ha nem történik semmi, katasztrófa-forgatókönyvre lesz szükség, a továbbgördülő adóssághegy beláthatatlanul sötét jövőt vetít előre.

Mindenképpen cselekedni kell

– hangsúlyozta Péterfy Gergely.

„Nem tudunk mást tenni, újra és újra elmondani, megírni a leveleket, egyre kérlelőbben és kétségbeesetten fogalmazva.

A nagy kiadóknak is rettenetes a helyzet, de a kis, akár családi működtetésű cégek képtelenek milliós hiányokat megfinanszírozni – mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztő Egyesülése elnöke.

„A könyvszakma attól ilyen sokszínű, a könyvkínálat attól ilyen gazdag, hogy sok vállalkozókedvű, kis kiadó olyan könyveket is kiad, amelyeket a nagyok nem.

Iszonyatosan fontos, hogy ezek a kis kiadók életben maradjanak.”

A teljes beszélgetés szerdán este hat órától hallható az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kapcsolódó hang

Katasztrófa-forgatókönyvre lehet szükség a könyvszakmában
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018