eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Orosz befolyás - titkos dokumentum szivárgott ki, íme a részletek

Orosz befolyás - titkos dokumentum szivárgott ki, íme a részletek

Egy, az amerikai szavazógépek szoftvereit gyártó cég ellen indított hackertámadást az orosz katonai hírszerzés a tavaly novemberi elnökválasztás előtt – közölte a The Intercept. Az InfoRádió által megkérdezett elemzők óvatosan reagáltak a sajtóhírre.

Pár nappal a tavaly novemberi amerikai elnökválasztás előtt az orosz katonai hírszerzés informatikai támadást hajtott végre legalább egy olyan amerikai cég ellen, amely szavazógépekhez való szoftvert gyártott – közölte a The Intercept nevű amerikai oknyomozó portál a Nemzetbiztonsági Ügynökség egyik szigorúan titkos jelentésére hivatkozva.

A cégtől lopott adatokkal 122 helyi választási tisztviselőt vettek célba adathalász emailekkel.

A jelentés megállapította, hogy a hackerek magába a választási informatikai rendszer egyes szoftvereibe is bejuthattak.

E május 5-i keltezésű jelentést névtelen forrás bocsátotta a portál rendelkezésére, amely szerint a dokumentum az eddigi legrészletesebb kormányzati összefoglaló arról, amit az orosz befolyásolási kísérletről tudni lehet.

Amennyiben a dokumentum hiteles, az orosz hackertámadások a korábban feltételezettnél még súlyosabban érinthették az amerikai választási rendszert. Ezzel szemben Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten egy interjúban kijelentette, hogy az orosz állam sohasem volt részese hackertámadásoknak, de utalt rá, hogy egyes "hazafias" hackerek egyénileg intézhettek támadásokat. Ezen a héten ismét megerősítette, hogy nincs közük a támadásokhoz.

Magyarics Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutató Központjának tudományos főmunkatársa szerint a következő 1-2 hónapban tisztázódhat, hogy beleavatkozott-e Oroszország az amerikai elnökválasztásba és ha igen, akkor milyen mértékben.

"Csütörtökön James Comey meghallgatása és nem is csak James Comey meghallgatása, hanem a volt FBI-igazgató Robert Mueller vezetésével egy úgynevezett különleges ügyészi csapat állt föl és asszem, hogy az a vizsgálat, illetve annak a jelentése lesz az, ami hát legalábbis véleményem szerint le fogja zárni ezt az ügyet."

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet részéről szintén megvárná az említett vizsgálat eredményét az esetleges orosz beavatkozás ügyében.

"Nyilván sok minden kiszivárgott az utóbbi időben, sokan sok mindent beszéltek, én igaz, kézzelfogható, hihető bizonyítékkal még nem találkoztam. Nagyon sokaknak egy kényelmes kifogás az, hogy Donald Trump azért nyert, mert az oroszok elintézték, ez ennél azért sokkal összetettebb."

A The Intercept által ismertetett NSA-jelentés szerint nem egyértelmű, milyen eredménnyel járt az orosz támadás, és azt sem lehet tudni, hogy ténylegesen milyen adatokhoz juthattak hozzá az orosz hackerek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×