eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ezeken a helyeken ne vásároljon fagylaltot

Ezeken a helyeken ne vásároljon fagylaltot

A fagylaltozókban leginkább a pult hőmérsékletével, valamint a hűtött készítmények díszítésével akadtak gondok az élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseken - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

Nem csak fagyizásból áll a vizsgálat

A fagylaltok ellenőrzése egy komplex vizsgálat, amely a személyi és tárgyi feltételeket, a technológiát, az árut, a nyomon követést és a termékvédelmet is érinti – mondta el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

„A fagylalt magasabb élelmiszer-biztonsági kockázatot képviselő termék. Szerencsére évek óta nem volt Magyarországon fagylaltmérgezés. Amikor volt, azért fordult elő, mert nem tartották be a megfelelő technológiát.”

Fő a tisztaság

Ezeken a helyeken ne vásároljon fagylaltot

Fagylalttal csak megfelelő személyi higiéniával rendelkező, munkaruhában lévő ember dolgozhat – mondta Zoltai Anna. Hozzátette, a fagylaltot áruló üzletben kell lennie folyó, hideg és meleg, ivóvíz minőségű kézmosónak és papírtörlőnek, a fagylaltkészítő berendezések mindegyikének moshatónak, fertőtleníthetőnek kell lennie – sorolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

„A fagylaltpultot védeni kell az időjárás viszontagságaitól: széltől, esőtől és a napfénytől is, mert a fagylalt megolvadhat, az pedig élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatos.

A tölcsért is védeni kell a szennyeződésektől.”

Zoltai Anna az értékesítési kultúra hiányának nevezte azt, hogy gyakran az eladó ugyanazzal a kezével veszi el a pénzt, mint amivel a fagyit adja.

„A XXI. században ezzel már nem kellene foglalkozni.”

A szakember azt ajánlja, az ilyen fagylaltozót hagyjuk ott,

inkább menjünk máshova.

Termékmonitoring

A hivatal akár a fagylalt minőségét, összetételét is ellenőrizheti – mondta az osztályvezető. Zoltai Anna hozzátette, ha feltüntetik, hogy nem tartalmaz bizonyos allergéneket, cukrot, tejet, akkor megvizsgálhatják, hogy valóban így van-e.

„Jogosak azok észrevételek, amelyek szerint egyes fagylaltozók nagy térfogatú, azonban súlyában, szárazanyagtartalmában alacsonyabb mennyiséget árulnak. Azt szoktuk mondani, a vásárló döntse el, mit szeretne fogyasztani.”

Ezeken a helyeken ne vásároljon fagylaltot

A hagyományos technológiával előállított fagylaltok tömörebbek, aromásabbak, ízletesebbek, a nagy, lágy, habosított fagylaltok többszörös levegővel készültek – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője. Zoltai Anna hangsúlyozta, az idei ellenőrzések még nem kezdődtek el, tavaly leginkább hőmérsékleti probléma fordult elő.

„Nagyon magasra tornyozzák a fagylaltokat, így az a hűtési zóna fölé esik és megolvad.”

Zoltai Anna elmondta, a fagylaltokat, szabály szerint, csak ehető anyaggal lehetne díszíteni, de már növényekkel, virágokkal és egyéb dekorációs anyagokkal is találtak már. Ilyenkor a fagylaltot kivonják a forgalomból és a tulajdonos ellen eljárás indul – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője. Hozzátette, a fogyasztók korrekt tájékoztatásához előírás, hogy ne legyen megtévesztő a termék megnevezése és vannak kötelező elemek, amelyeket ki kell írni, például az azoszínezék-tartalmat, amely egyébként a gyermekek figyelmére káros hatást gyakorolhat.

Mi van a puncsfagyiban?

Ezeken a helyeken ne vásároljon fagylaltot

„Fontos, hogy ki kell írni, hol juthat a vásárló információhoz az allergénekről, amit ott külön költség nélkül és soron kívül biztosítani is kell számára. Magyarországon olyan a jogszabály, hogy a vásárló kérésére a termék összetevőiről tájékoztatást kell adni. Ha tehát valaki megkérdezi,

mi van a puncsfagyiban, meg kell tudni mondani.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×