Nem csak fagyizásból áll a vizsgálat
A fagylaltok ellenőrzése egy komplex vizsgálat, amely a személyi és tárgyi feltételeket, a technológiát, az árut, a nyomon követést és a termékvédelmet is érinti – mondta el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.
„A fagylalt magasabb élelmiszer-biztonsági kockázatot képviselő termék. Szerencsére évek óta nem volt Magyarországon fagylaltmérgezés. Amikor volt, azért fordult elő, mert nem tartották be a megfelelő technológiát.”
Fő a tisztaság
Fagylalttal csak megfelelő személyi higiéniával rendelkező, munkaruhában lévő ember dolgozhat – mondta Zoltai Anna. Hozzátette, a fagylaltot áruló üzletben kell lennie folyó, hideg és meleg, ivóvíz minőségű kézmosónak és papírtörlőnek, a fagylaltkészítő berendezések mindegyikének moshatónak, fertőtleníthetőnek kell lennie – sorolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.
„A fagylaltpultot védeni kell az időjárás viszontagságaitól: széltől, esőtől és a napfénytől is, mert a fagylalt megolvadhat, az pedig élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatos.
A tölcsért is védeni kell a szennyeződésektől.”
Zoltai Anna az értékesítési kultúra hiányának nevezte azt, hogy gyakran az eladó ugyanazzal a kezével veszi el a pénzt, mint amivel a fagyit adja.
„A XXI. században ezzel már nem kellene foglalkozni.”
A szakember azt ajánlja, az ilyen fagylaltozót hagyjuk ott,
inkább menjünk máshova.
Termékmonitoring
A hivatal akár a fagylalt minőségét, összetételét is ellenőrizheti – mondta az osztályvezető. Zoltai Anna hozzátette, ha feltüntetik, hogy nem tartalmaz bizonyos allergéneket, cukrot, tejet, akkor megvizsgálhatják, hogy valóban így van-e.
„Jogosak azok észrevételek, amelyek szerint egyes fagylaltozók nagy térfogatú, azonban súlyában, szárazanyagtartalmában alacsonyabb mennyiséget árulnak. Azt szoktuk mondani, a vásárló döntse el, mit szeretne fogyasztani.”
A hagyományos technológiával előállított fagylaltok tömörebbek, aromásabbak, ízletesebbek, a nagy, lágy, habosított fagylaltok többszörös levegővel készültek – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője. Zoltai Anna hangsúlyozta, az idei ellenőrzések még nem kezdődtek el, tavaly leginkább hőmérsékleti probléma fordult elő.
„Nagyon magasra tornyozzák a fagylaltokat, így az a hűtési zóna fölé esik és megolvad.”
Zoltai Anna elmondta, a fagylaltokat, szabály szerint, csak ehető anyaggal lehetne díszíteni, de már növényekkel, virágokkal és egyéb dekorációs anyagokkal is találtak már. Ilyenkor a fagylaltot kivonják a forgalomból és a tulajdonos ellen eljárás indul – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője. Hozzátette, a fogyasztók korrekt tájékoztatásához előírás, hogy ne legyen megtévesztő a termék megnevezése és vannak kötelező elemek, amelyeket ki kell írni, például az azoszínezék-tartalmat, amely egyébként a gyermekek figyelmére káros hatást gyakorolhat.
Mi van a puncsfagyiban?
„Fontos, hogy ki kell írni, hol juthat a vásárló információhoz az allergénekről, amit ott külön költség nélkül és soron kívül biztosítani is kell számára. Magyarországon olyan a jogszabály, hogy a vásárló kérésére a termék összetevőiről tájékoztatást kell adni. Ha tehát valaki megkérdezi,
mi van a puncsfagyiban, meg kell tudni mondani.”