eur:
392.89
usd:
366.33
bux:
66861.39
2024. április 25. csütörtök Márk
Belvárosi szórakozóhelyek: új szabályozás készül

Belvárosi szórakozóhelyek: új szabályozás készül

Budapest több belvárosi kerületében is új rendeletekkel szabályoznák a szórakozóhelyek nyitvatartását – értesült a Magyar Nemzet.

A kerületi vezetőknek az az álláspontja, hogy szükséges a változtatás, mert a lakóknak joguk van a nyugodt pihenéshez, amit a vállalkozásoknak is tiszteletben kell tartaniuk.

A IX. kerületben már egy tervezet is készült, amelynek alapján a vendéglátóhelyek vasárnaptól csütörtökig 23 óráig, míg pénteken és szombaton éjfélig lehetnének nyitva. Ettől eltérni csak jegyzői engedéllyel lehetne; azonban bármikor visszavonhatja a városfejlesztési, városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottság, ha például a ház lakói indoklással ellátva kérik.

– Ez a változtatás látszólag enyhébb a mostaninál, mert jelenleg 22 óráig lehetnek nyitva külön engedély nélkül a közösségi helyek. A tervezetből azonban nem derül ki pontosan, milyen esetekben indokolt az éjszakai működési engedélyek megvonása, így a bizottság szubjektív szempontok alapján dönthet a vállalkozások sorsáról – állítja Német G. Dániel, a Budapest Éjjel nevű, vállalkozókat, lakosokat és szakértőket is tömörítő közösség projektmenedzsere. A fél éve alakult csoport célja, hogy megteremtsék a párbeszéd lehetőségét és „hatásos projektekkel képezzenek hidat” az elégedetlen lakók és a szórakozóhelyek között. 

Szeretnének megoldást találni a szórakozóhelyekről az utcára kilépők hangoskodása, az utcai vizelés és a sok szemét problémájára.

A számtalan ötlet között egy azonban nem szerepel: a nyitvatartási idők indokolatlan korlátozása, ez ugyanis – álláspontjuk alapján – megoldást nem, csak további problémákat generálna.

A VIII. kerületben is készül a rendelet, amelyről hivatalos információkat nem osztottak meg a lappal, de annak értesülései szerint az eredeti tervekben 22 órai zárást akart az önkormányzat. Egy nyilatkozó szórakozóhely-tulajdonos szerint este tíz óráig nem lehet kitermelni a működéshez szükséges bevételt. Úgy vélte, ha a nyolcadik és a kilencedik kerületben nem működhetnek a szórakozóhelyek, akkor az V., a VI. és a VII. kerületbe háromszor annyi ember özönlik majd.

A VI. kerületi sajtóosztályon egyértelműen állították, hogy nincs napirenden ez a kérdés, a IX. kerülettől azt a választ kapták, hogy a lakosság éjszakai pihenése érdekében szükséges a nyitvatartás korlátok közé szorítása. A ferencvárosi tervezetet mai ülésén tárgyalja a képviselő-testület.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×