eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin
Csak politikai indoka lehet a reklámadónak

"Csak politikai indoka lehet a reklámadónak"

A reklámadó intézményének eltörlését szorgalmazza a digitális reklámpiac valamennyi szereplőjét összefogó legnagyobb szakmai szervezet. A Magyar Reklámszövetség keretein belül működő IAB Hungary alelnöke az InfoRádió ReggelInfo című műsorában azt mondta: nem gazdasági, hanem politikai lehet a jogalkotó motivációja.

A szakmai szervezetek a reklámadót mint intézményt vizsgálták, ennek során, ahogy Kardos Gábor fogalmazott:

nem nagyon láttak olyan indoklást, amely szerint haszna lenne a reklám- és médiaszakma számára.

„Azzal arányosan, hogy több tízmilliárd forintos bevételt hoz az államnak, csökkenti az államkassza más bevételeit. A Magyar Reklámszövetség a közelmúltban elkészítette azt az éves kimutatását, amiből látszik, hogy a reklámra fordított forintok milyen módon járulnak hozzá a nemzetgazdaság működéséhez. Egy reklámra fordított forintra hat forintnyi gazdasági termelési egységet mutatott ki a tanulmány. Ebből számunkra az következik, hogy

a reklám katalizátora és működtetője a gazdaságnak.”

Ezért minden olyan teher, ami a médiát vagy a hirdetői oldalt sújtja, ezt a hatást veszi el a gazdaságtól – fogalmazott a Magyar Reklámszövetség keretein belül működő IAB Hungary alelnöke, és hozzátette, az látszik, hogy a kormány nem tett erőfeszítéseket arra, hogy az adót minden szereplőtől egyformán hajtsa be.

„De nem az a célunk, hogy az eddig kevésbé érintett szereplők fokozott kárt szenvedjenek, hanem, az adó megszüntetése, hogy tehermentesüljenek a médiapiac szereplői, hogy ne álljon rosszabb színvonalú vagy kevesebb médiaszolgáltatás a társadalom rendelkezésére” - mondta Kardos Gábor.

Szűkülő mozgástér

A médiapiac szereplői különböző mértékben támaszkodnak a reklámbevételekre, ezért nem minden résztvevőt egyformán sújt a reklámadó.

„Az online piacon jellemzően nincs terjesztési típusú árbevétel, a teljes bevétel reklámból származik, amelynek most egy olyan adóterhe növekszik, ami a teljes árbevételre vetül, tehát a veszteségesen vagy akár éppen nyereségesen működő vállalatok nagyon jelentős terhet kell, hogy cipeljenek.”

Kardos Gábor hangsúlyozta, a szakmai elemzésekből arra jutottak, a reklámadónak sem nemzetgazdasági, sem médiapiaci haszna nem jelentős, ezért

a jogalkotó motivációja egy másik, akár politikai térben fogalmazódhatott meg,

különben nem lenne indokolt az adó fenntartása és főleg nem fokozása - fogalmazott a Magyar Reklámszövetség keretein belül működő IAB Hungary alelnöke.

„Folyamatosan szűkül a független médiaszereplők mozgástere Magyarországon.

Főleg azoknak a szereplőknek jelent nagyobb terhet egy ilyen adó kifizetése, amelyek nem férnek hozzá más, például kormányzati vagy kormányközeli forrásokhoz" – jegyezte meg Kardos Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×