INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 19. hétfő
Huba

diák

felmérés

kutatás

külföld

Kiderült, miért nem térnek haza a külföldön tanuló magyarok

Kiderült, miért nem térnek haza a külföldön tanuló magyarok

Infostart / InfoRádió

Az Engame Akadémia 500 külföldön tanuló diák bevonásával készített felmérést, arra voltak kíváncsiak, hogy tanulmányaik után hazatérnek-e Magyarországra. Az egyetemisták 40 százaléka válaszolta csak biztosan azt, hogy hazatér.

Miért választott külföldi egyetemet, és ha végez, hazatér-e Magyarországra - ezt vizsgálata az Engame Akadémia friss felmérése. A kutatók előbb nyolc mélyinterjút készítettek olyan diákokkal, akik külföldön tanulnak, vagy ott végeztek a közelmúltban. Ez alapján állították össze azt az online kérdőívet, amelyet 500 olyan diák töltött ki, aki már külföldön tanul teljes képzésen, vagy az elmúlt három évben külföldi egyetemen végzett.

Tízezer magyar diák tanul külföldön, Anglia, Ausztria, Németország, az Egyesült Államok a legnépszerűbb célpont. A felmérést kitöltő hallgatók válaszaiból kiderül, elsősorban a hazai felsőoktatás alacsony színvonala, túlzott elmélet-orientáltsága, a külföldi képzésekhez képest elavult tananyaga, valamint módszertana miatt hagyják el az országot. Tanulmányaik során a diákok nagyra értékelik az egyetemi képzések képességfókuszú diákközpontúságát és innovativitását is. Szeretik továbbá az önállóságra tanító külföldi létet, és a felmérésben sokan jelölték kint tartózkodásuk fontos okának a hazai negatív közhangulatot is.

"Az egyetem elvégzése után a külföldön maradás mellett a diákok szerint elsősorban szakmai érvek szólnak: az életszínvonal, a szakmai lehetőségek és a magasabb fizetés, A hazajövetel mellett emocionális érvek jelentek meg: család, barátok és a lakóhely, amit elsősorban kiemeltek" - mondta a kutatásról az InfoRádiónak Lévai Balázs, az Engame Akadémia alapító ügyvezetője.

A megkérdezettek 40 százaléka szeretne később hazajönni, 30 százaléka nem tervezi a visszatérést Magyarországra, 30 százalék pedig bizonytalan. A kitöltők között nagyjából 90 végzett volt, az egyharmaduk már hazajött.

A tapasztalatokat összegezve három ajánlást fogalmazott meg az akadémia a munkáltatóknak, hogyan tudják megszólítani a külföldön tanuló diákot. Az egyik a szakmai gyakorlat lehetősége, mert aki külföldön tölt 3-5 évet, nem tudja kiépíteni a szakmai kapcsolatait itthon. A második a diplomaorientáltság csökkentése mert itthon túl sokat számít, hogy mi van a diplomára írva, ez külföldön nem jellemző. A harmadik pedig generációs különbség: ennek a korosztálynak már nagyon fontosak az egyéni munkavégzéssel kapcsolatos lehetőségek, munka rugalmassága, kreativitása, az előrelépés lehetősége.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Kapcsolódó hang

Kiderült, miért nem térnek haza a külföldön tanuló magyarok
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018