eur:
393.29
usd:
366.25
bux:
66861.73
2024. április 26. péntek Ervin
Kiderült, miért nem térnek haza a külföldön tanuló magyarok

Kiderült, miért nem térnek haza a külföldön tanuló magyarok

Az Engame Akadémia 500 külföldön tanuló diák bevonásával készített felmérést, arra voltak kíváncsiak, hogy tanulmányaik után hazatérnek-e Magyarországra. Az egyetemisták 40 százaléka válaszolta csak biztosan azt, hogy hazatér.

Miért választott külföldi egyetemet, és ha végez, hazatér-e Magyarországra - ezt vizsgálata az Engame Akadémia friss felmérése. A kutatók előbb nyolc mélyinterjút készítettek olyan diákokkal, akik külföldön tanulnak, vagy ott végeztek a közelmúltban. Ez alapján állították össze azt az online kérdőívet, amelyet 500 olyan diák töltött ki, aki már külföldön tanul teljes képzésen, vagy az elmúlt három évben külföldi egyetemen végzett.

Tízezer magyar diák tanul külföldön, Anglia, Ausztria, Németország, az Egyesült Államok a legnépszerűbb célpont. A felmérést kitöltő hallgatók válaszaiból kiderül, elsősorban a hazai felsőoktatás alacsony színvonala, túlzott elmélet-orientáltsága, a külföldi képzésekhez képest elavult tananyaga, valamint módszertana miatt hagyják el az országot. Tanulmányaik során a diákok nagyra értékelik az egyetemi képzések képességfókuszú diákközpontúságát és innovativitását is. Szeretik továbbá az önállóságra tanító külföldi létet, és a felmérésben sokan jelölték kint tartózkodásuk fontos okának a hazai negatív közhangulatot is.

"Az egyetem elvégzése után a külföldön maradás mellett a diákok szerint elsősorban szakmai érvek szólnak: az életszínvonal, a szakmai lehetőségek és a magasabb fizetés, A hazajövetel mellett emocionális érvek jelentek meg: család, barátok és a lakóhely, amit elsősorban kiemeltek" - mondta a kutatásról az InfoRádiónak Lévai Balázs, az Engame Akadémia alapító ügyvezetője.

A megkérdezettek 40 százaléka szeretne később hazajönni, 30 százaléka nem tervezi a visszatérést Magyarországra, 30 százalék pedig bizonytalan. A kitöltők között nagyjából 90 végzett volt, az egyharmaduk már hazajött.

A tapasztalatokat összegezve három ajánlást fogalmazott meg az akadémia a munkáltatóknak, hogyan tudják megszólítani a külföldön tanuló diákot. Az egyik a szakmai gyakorlat lehetősége, mert aki külföldön tölt 3-5 évet, nem tudja kiépíteni a szakmai kapcsolatait itthon. A második a diplomaorientáltság csökkentése mert itthon túl sokat számít, hogy mi van a diplomára írva, ez külföldön nem jellemző. A harmadik pedig generációs különbség: ennek a korosztálynak már nagyon fontosak az egyéni munkavégzéssel kapcsolatos lehetőségek, munka rugalmassága, kreativitása, az előrelépés lehetősége.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×