eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Sokan nem értik az egészségügyi információkat

Csekély a magyarok többségének egészségértési képessége - derül ki egy friss uniós felmérésből. A nyolc országban készített kutatásban Magyarország az utolsó előtti helyen szerepel. Az adatokból az látszik, hogy minden ötödik magyar lakosnak problémás eligazodnia az egészségügyi információk között.

Az egészségértés azt jelenti, hogy az egyén képes az egészségével, betegségekkel kapcsolatos információkat megérteni, azokat helyesen értékelni és a saját életében megfelelőképpen alkalmazni – magyarázta meg a fogalmat a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének orvosi kommunikációoktatási vezetője.

A közelmúltban zajlott Magyarországon egy olyan kutatás, amelyben felmérték a hazai emberek egészségértési képességét.

„Sajnos a vizsgálat nagyon lehangoló eredményt hozott. Magyarországon az emberek több mint felének korlátozott az egészségértése: minden ötödik embernek elégtelen, minden harmadik embernek pedig problematikus volt az egészségértése”

- közölte Pilling János.

Kifejtette: ez azt jelenti, hogy az emberek nem megfelelőképpen tudnak eligazodni az egészségügyi információk világában, nem tudják ezeket megfelelőképpen érteni és nem tudják a saját életükben alkalmazni ezeket”.

Közölte: a betegtájékoztatás és a betegoktatás az egészségértés egy tág fogalmának a része, de nem csupán ezt jelenti. Azt is jelenti, hogy az embernek milyen az iskolázottsága, és ennek alapján mennyire képes megérteni az információkat.

„Tehát valójában egy kétirányú kapcsolatról beszélünk: nemcsak arról, hogy mennyire tudnak jól átadni információkat, hanem arról is, hogy az emberek mennyire képesek befogadni, megérteni egészségügyi információkat” - összegezte a vezető.

A vizsgálatban egy ötfokú skálán kellett értékelnie a megkérdezettnek azt, hogy mennyire nehéz megértenie azt, hogy mit mond neki az orvos, mennyire nehéz megértenie a gyógyszereihez tartozó betegtájékoztatókat, mennyire nehéz eldöntenie azt, hogy mikor kell mentőt hívnia.

„Magyarországon a lakosságnak a 19 százaléka elégtelen egészségértéssel rendelkezik, 33 százaléka problémás, 38 százaléka elégséges, 10 százaléka pedig kitűnő egészségértésű” - közölte az eredményeket a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének orvosi kommunikációoktatási vezetője.

„Magyarországon például nagyon sok szülő használ borostyánnyakláncot annak érdekében, hogy a gyermekének a fogzási fájdalmát csökkentse. Természetesen a borostyánnyakláncnak semmiféle ilyen hatása nincsen. Az, hogy a 21. században emberek képesek ilyen teljesen tudománytalan dolgokat művelni, ez nem a betegtájékoztatás hiányossága, hanem az egyéneknek, az embereknek a hiányossága, hogy nem képesek megfelelőképpen tájékozódni egészségügyi kérdésekben, és nem képesek megfelelőképpen értelmezni azokat az információkat, amelyekkel találkoznak” - véli Pilling János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×