eur:
393.42
usd:
368.86
bux:
65661.78
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Budapest víz alá kerül - a nap hírei

A tizenöt éves célok eléréséről tárgyalnak a résztvevők a budapesti víz-világtalálkozón. Franciaországban az első részeredmények alapján Francois Fillon nyerte a jobboldal államfőjelölt-állító választását. Mérsékletességre intette a hívőket Ferenc pápa advent első vasárnapján.

A következő 15 évre elfogadott fejlesztési célok eléréséről egyeztetnek a résztvevők a hétfőn kezdődő budapesti víz-világtalálkozón. A 3 napos eseményre 117 országból csaknem 1800-an érkeznek. Budapesten lesznek a világ kilenc legnagyobb fejlesztési bankjának képviselői is, hogy megvizsgálják a vizes szektor problémáit, a finanszírozhatóságot és a tőkeáramlás élénkítését. Korábban a világtalálkozó fővédnöke, Áder János köztársasági elnök azt hangsúlyozta: a világ komoly vízügyi válság elé néz.

Három politikai vitával folytatja és fejezi be az előző héten kezdett ülését az Országgyűlés. A képviselők a kormány kezdeményezésére a 2014 és 20 között Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról tartanak politikai vitát. A keddi ülésnap a közoktatás helyzetéről szóló vitával kezdődik, amelyet az MSZP kezdeményezett és a másik két ellenzéki frakció is támogatott. A Jobbik javaslatára a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről tartanak vitát.

Hazaérkezett a macedón-görög határ megerősítésére egy hónapja kiutazott rendőri egység. A 25 fős kontingens fő feladata a járőrszolgálat volt a jogellenes határátlépések megelőzésére és felderítésére, illetve közreműködtek az embercsempészek és a Macedóniába illegálisan bejutott migránsok előállításában.

Németországban közeledett a kormányzó keresztény pártok álláspontja menekültügyben - közölte a CSU elnöke. Horst Seehofer bajor kormányfő egy lapinterjúban elmondta: mindkét párt kiáll a bevándorlás egyértelmű korlátozása mellett, tízmilliárd eurós nagyságrendű adócsökkentést szorgalmaz és a nyugdíjasok helyzetének javításáért küzd.

Franciaországban az első részeredmények alapján Francois Fillon nyerte a jobboldal államfőjelölt-állító választását. A volt miniszterelnökre az előválasztás második fordulójában részt vett francia állampolgárok csaknem 70 százaléka adta a voksát. Ellenfele Alain Juppé volt külügyminiszter és kormányfő 30 százalékot szerzett.

Hagyományosan advent első vasárnapján kezdődött el Budapesten az Ökumenikus Segélyszervezet pénzadománygyűjtése. A 1353-as számon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal lehet támogatni a szervezet munkáját. Lehel László, a karitatív szervezet elnök-igazgatója elmondta: a Szeretet.éhség elnevezésű akció az ország egyik legnagyobb összefogásává nőtte ki magát, amelyhez az elmúlt évben már csaknem egymillióan csatlakoztak.

Mérsékletességre intette a hívőket Ferenc pápa. A katolikus egyházfő advent első vasárnapján mondott beszédében Jézus születésének közeledő ünnepére emlékeztetve kijelentette: nem szabad, hogy az embereket az anyagi valóság uralja, mert éppen ellenkezőleg az embereknek kell ezeket irányítaniuk.

Hétfőn állhat helyre a menetrend a Lufthansa német légitársaságnál a pilóta-szakszervezet sztrájkja után. A szerdától szombatig tartó munkabeszüntetés miatt 2755 járatot kellett törölni, ami csaknem 350 ezer utazónak okozott kellemetlenséget. A sztrájk bármikor folytatódhat, mivel nem sikerült rendezni a pilóták béremelése körüli vitát.

Svájcban a választók többsége elutasította az atomerőművek gyorsított bezárását. A Zöld párt népszavazási kezdeményezése alapján az alpesi országban működő öt atomreaktorból hármat már a jövő évben le kellett volna állítani. A berni szövetségi kormány a 2011-es japán földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett fukusimai nukleáris baleset hatására ugyan már döntött az erőművek majdani bezárásáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×