eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla

Környezeti hatástanulmányt kér Zugló a Közlekedési Múzeumnál

Zugló vezetése aggodalommal értesült arról, hogy a kormányhivatal nem tartja szükségesnek környezeti hatásvizsgálat lefolytatását a Városligetben a Közlekedési Múzeum újjáépítése és mélygarázs kialakítása miatt - közölte a XIV. kerületi önkormányzat.

Közleményükben felidézték: Szabó Rebeka (Párbeszéd), az önkormányzat környezetvédelemért felelős alpolgármestere is kérte korábban a kormányhivatalt, hogy folytassa le az eljárást, mivel véleménye szerint az építkezés hatással lehet a Városliget és környéke talajvízviszonyaira, a lég- és zajszennyezés pedig a környék lakóinak életére lehet ártalmas.

Azt írták: "jelen határozatának indoklásában maga a kormányhivatal is elismeri", hogy egyelőre sem az építkezésnél alkalmazott technológia, sem a későbbiekben alkalmazandó légkezelő berendezések üzemelése nem ismert, mégis kijelenti, hogy ezeknek nem lesz jelentős hatása.

Kitértek arra is, hogy a környéken lakókat is aggasztja az építkezés a Városliget peremén, több társasház közös képviselője kéri a Városliget Zrt.-t az épületek állapotvizsgálatának elvégzésére.

Környezetvédelmi hatástanulmányt kért a Levegő Munkacsoport is a munkálatok, valamint a Hermina-garázs építése miatt.

Felhívták a figyelmet: a Közbeszerzési Értesítőből az is kiderült, hogy bontás közben módosították az új Közlekedési Múzeum terveit, ami a tervezettnél 13 százalékkal nagyobb méretet, újratervezett közműveket és nettó 200 millió forinttal megdrágult tervezési költséget is jelent.

Az új favédelmi terv készítése is arra utal, hogy a megnövekedett szintterület "még több fát sodorhat veszélybe" - tették hozzá.

Hangsúlyozták: Zugló önkormányzata ezért fellebbez a kormányhivatal határozata ellen, és a kerület polgárai érdekében továbbra is kéri a környezeti hatásvizsgálat elvégzését.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×