eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A neten vásárolt pirulák fele nem stimmel

Évente több ezer, patikában és interneten kapható étrend-kiegészítőt, illetve gyógyhatású készítményt vizsgál meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Az ellenőrzések negyedében-felében a világhálón kapható szerek fennakadnak - mondta el Pálffyné Poór Rita főosztályvezető.

„Szúrópróbaszerűen végzünk próbavásárlásokat ilyen termékekkel. Néhány száz ilyen próbavásárlás történik egy hónapban, az ország teljes területén a közforgalmú patikákba. Ezeket a termékeket a laboratóriumunk bevizsgálja” - közölte az intézet főosztályvezetője.

„Vizsgáljuk a hatóanyag-tartalmat, a növényi vagy egyéb alkotórészeket, a készítmény tisztaságát, hogy közelebb kerüljünk ahhoz, hogy kiderüljön, valóban a feltüntetett összetételhez közelít-e a termék összetétele, vagy esetleg pontosan meg is egyezik vele” - mondta Pálffyné Poór Rita.

Hozzátette: természetesen ez lenne az elvárás.

Elmondta, hogy az internetes felületeken kínált termékek alapján látható, hogy vannak divatok, vannak olyan időszakok, amikor megugrik bizonyos termékeknek a fogyasztása.

Ott olyan előnyös tulajdonságokkal tüntetik fel a termékeket, ami lehet igaz, de bőven túl is mutathat azon, ami valójában igaz – tette hozzá.

Elmondta, hogy érzékelik az olyan hullámokat, amikor egy-egy étrend-kiegészítőt reklámoznak internetes felületeken, és ilyenkor célzottan ezt a termékkört ellenőrzik.

De természetesen azért a kollégák a gyanúsnak látszó készítményeket a stratégiailag fontosnak tartottakon kívül is leemelhetik a polcról – tette hozzá Pálffyné Poór Rita.

„Az interneten kínált étrend-kiegészítők vagy a vény nélkül kapható készítmények esetében mintegy negyedüknél-felüknél már felfedeztük, és a laborvizsgálatokkal igazolni tudtuk azt, hogy a dobozon feltüntetett információ és a készítményben található anyagok nem egyeznek” - ismertette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főosztályvezetője.

Hozzátette, hogy a patikai forgalomba helyezett készítmények esetében ilyen nem történt.

Elmondta, hogy természetesen azt is vizsgálják, hogy a hirdetésekben állítottak megfelelnek-e egy-egy termékcsoport hatásainak.

„A termék úgynevezett kísérő iratait, a dobozát, a betegtájékoztatót – vagy étrend-kiegészítők esetén a dobozt, és egyéb, a beteg tájékoztatására alkalmas feliratát is – tartalmilag ellenőrizzük. Az ugyanis nem mutathat túl azon, amit a termék tud. Tehát semmi esetre sem mondhat egy vitaminkészítmény olyan túlzó állítást, hogy meggyógyítja például a rosszindulatú betegségeket, akár a rákot” - fogalmazott Pálffyné Poór Rita.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×