eur:
389.73
usd:
362.76
bux:
68131.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jön az új baloldali erő? - lapszemle

Kerék-Bárczy Szabolcs szerint fél éven belül új politikai erő jelenhet meg a baloldalon. A DK-t elhagyó politikus erről a Magyar Nemzetnek beszélt. A Nészabadság a sufnituningolt villamos sínpályákról írt.

A Magyar Nemzetnek Kerék-Bárczy Szabolcs azt mondta, fél éven belül új politikai erő jelenhet meg a baloldalon. A Demokratikus Koalíciót csütörtökön elhagyó politikus szerint az ellenzéknek mérsékelt értékrendet, ahhoz hű stratégiát kell kialakítania, utána lehet szó szervezet létrehozásáról.

A Magyar Idők cikke szerint 1,5 milliárd forintból jövőre megkezdődhet az országos jégeső-elhárító rendszer. A forrást a vidékfejlesztési program keretéből teremtenék elő. A talajgenerátoros rendszer fenntartásának költségeit pedig az agrárkárenyhítési alap mellett a tervek szerint az összes haszonélvezővel megfizettetnék, az érintettek cserében valamilyen formában adójóváírási lehetőséget kapnának.

A Népszabadság arról ír, míg a korábbi években a diákoknak mintegy tíz százaléka vállalt valamilyen munkát, ez az arány jelenleg nagyjából negyven százalék. Évente 130 ezren dolgoznak hosszabb-rövidebb ideig. Az órabérek az elmúlt években növekedésnek indultak.

A Népszabadság a 4-es 6-os villamos sínpályájának állapotáról ír. Kitöredezett aszfalt, alámosott, szinte szabadon lengő törött-javított sínszál – ez látható a villamos Baross utcai megállójában. A BKV szerint a pálya „használatának megfelelő állapotú”, a lap által megkérdezett mérnök azonban nehezen védhetőnek nevezte a sufnituningolt szakaszt.

A Magyar Időknek Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója adott interjút. A tanártiltakozások egyik szervezője azt mondta, a tanárok jobban keresnek, mint valaha, de rendszerszintű változásokra van szükség, továbbra sincs meg az intézményi autonómia. Céljuk nem az Orbán Viktor megbuktatása, hanem a hibák kijavíttatása.

A Magyar Nemzet arról ír, az elmúlt hat évben közel a duplájára, 112 ezer 500-ról több mint 204 ezerre nőtt az egyházi iskolákban tanuló diákok száma. Hardi Titusz, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója ezt az egyházi intézmények sokéves tapasztalatával magyarázta, és azzal, hogy az állami iskolai szektor elől sokan menekülnek.

A Magyar Idők arról ír, növekvő magyar kivitelre számíthatunk jövőre. A Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója előrejelzését azzal indokolta, hogy a következő években a magyarországi cégek jelentős uniós és hazai támogatást kapnak technológia-fejlesztésre, s ezzel versenyképesebbek lesznek, illetve a MNKH elindítja a cégekre szabott exportfejlesztési programját.

A Magyar Nemzet cikke szerint még kevés magyar cég tud glutén- és laktózmentes terméket szállítani az áruházakba. A növekvő értékesítés azt mutatja, a vásárlók ma már nem csak egészségügyi szempontok miatt választják a speciális étrendbe is beilleszthető, illetve a bió- és reformélelmiszereket. Bár egyre több a magyar beszállító, az árucikkek többsége Németországból és Itáliából érkezik.

A Portfolio arról ír, kigyulladó telefonok miatt fájhat a Samsung vezetőinek feje. Kéthetes mélypontra esett a cég részvényeinek kereskedése a dél-koreai tőzsdén, miután jelezték, a gyártó felfüggeszti legújabb okostelefonja, a Galaxy Note 7 kiszállítását a helyi szolgáltatóknak. A dél-koreai média beszámolói szerint több telefon akkumulátora felrobbant, illetve kigyulladt töltés közben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×