eur:
393.61
usd:
364.78
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ítélet várható a Budaházy-perben

Várhatóan ma hirdeti ki elsőfokú ítéletét a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György és társai perében a Fővárosi Törvényszék.

 A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban.

A vádlottak az ügyészség szerint Molotov-koktélos támadást intéztek MSZP- és SZDSZ-pártirodák, képviselők, vezető politikusok otthonai ellen, ezeknél a cselekményeknél sérült nem volt. Ugyanakkor a vádpontok között szerepel Csintalan Sándor HírTV-s műsorvezető, korábbi vezető szocialista politikus brutális bántalmazása és egy szórakozóhely, egy jegyiroda és melegbárok elleni támadás is.

A vádlottak többsége tagadta bűnösségét, de volt olyan is, aki magára és másokra terhelő vallomást tett.

Az ügyész vádbeszédében húsz évet megközelítő büntetést indítványozott az első és másodrendű vádlottnak, és tíz-tizenöt év körülit még tucatnyi társuknak. A védelem ugyanakkor felmentést kért.

Budaházy Györgyöt 2009-ben fogták el, több mint két évet töltött előzetes letartóztatásban, a büntetőper 2011-ben kezdődött.

Budaházy György neve 2002-ben vált ismertté, amikor a választás eredménye, a szocialista-szabad demokrata koalíció győzelme ellen tiltakozva néhány társával lezárta az Erzsébet hidat. A következő években tüntetéseket szervezett, több eljárás folyt ellene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×