eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tudja, mi a legfontosabb stroke-gyanú esetén?

Az elmúlt három évtizedben felére csökkent a stroke-ban elhunyt betegek száma Magyarországon és nőtt a lakosság tájékozottsága is. Most új kampányt indít a Magyar Stroke Társaság, amely az agyi érelzáródások megelőzését tűzi ki célul - mondta az InfoRádióban a szervezet elnöke.

„Az összes stroke, vagyis agyi vérkeringési zavar 85 százaléka nem vérzés, hanem érelzáródás. Fontos, hogy az elzáródott eret gyorsan ki kell nyitni. Nagyon figyelni kell az időre, mert csak három órán belül van lehetőség az eredményes beavatkozásra” - hangsúlyozta Bereczki Dániel.

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója felhívta a figyelmet, hogy három olyan tünet van, amit mindenkinek ismernie kell: az egyik oldal hirtelen meggyengülése vagy megbénulása, a száj félrehúzódása és a beszéd elakadása.

„Fájdalom nincsen. Nagyon fontos, hogy ilyenkor nem szabad várni, azonnal mentőt kell hívni” - tette hozzá a Magyar Stroke Társaság elnöke.

Mint mondta, az országban 39 olyan kórház van, amely fel van készülve az ilyen betegek szakszerű ellátására.

A gyorsaságra hívta fel a figyelmet a Magyar Stroke Társaság 2009-ben indított kampánya is, amelynek köszönhetően meghétszereződött a vérrögoldások száma – ismertette a szervezet elnöke.

„Míg 2007-ben mindössze 340 vérrögoldás történt az országban, tavaly már kétezernél is több. Nem a körzeti orvost, ügyeletet, hanem azonnal a mentőket kell hívni, mert így van esély arra, hogy időben kórházba kerüljön a beteg” – hívta fel a figyelmet Bereczki Dániel.

Most 2016-2020 Együtt a stroke ellen elnevezéssel indít kampányt a Magyar Stroke Társaság.

A Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója kiemelte, a stroke hátterében kockázati tényezők vannak: magas vérnyomás, cukorbetegség, szívritmuszavarok, egészségtelen életmód, dohányzás, elhízás.

„A kampány lényege, hogy azok a szakmai társaságok, amelyek ezeknek a kockázati tényezők felismerésében és kezelésében érintettek, együtt lépjenek fel a felvilágosító programokban is” - jegyezte meg Bereczki Dániel.

Hozzátette, a pitvarfibrilláció nevű szívprobléma is kedvez a stroke kialakulásának.

„Ez a szívritmuszavar az ötven éves korosztályban kétszázból egy embert érint, viszont kilencven év fölött minden tizedik embernek van ilyen betegsége. Ezzel, kezelés nélkül ötször nagyobb az agyi infarktus, tehát a stroke kockázata. Nagyon fontos tehát ennek a felismerése, megfelelő gyógyszerekkel csökkenteni lehet a stroke kialakulásának kockázatát” - hangsúlyozta Bereczki Dániel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×