eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szijjártó: a V4 Európa leghatékonyabb szövetsége - a nap hírei

Európa legszorosabb és leghatékonyabb szövetségének tartja a visegrádi együttműködést a külgazdasági és külügyminiszter. Szeptember elsejétől indul az új szakképzési rendszer - közölte  a nemzetgazdasági miniszter. Szeptember 1-jétől egyes üzemanyagok jövedéki adójának mértéke a kőolaj világpiaci árához igazodik. A nap legfontosabb hírei augusztus 29-én.

Európa legszorosabb és leghatékonyabb szövetségének tartja a visegrádi együttműködést a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a V4-országok külügyminisztereinek jelenlétében megnyitott nagyköveti értekezleten kiemelte: a visegrádi szövetség elég bátor ahhoz, hogy nevén nevezze a dolgokat, miközben az Európai Uniót jelenleg rengeteg súlyos kihívás éri egyszerre.

Szeptember elsejétől indul az új szakképzési rendszer - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály Kecskeméten, az országos szakképzési és felnőttképzési tanévnyitón azt mondta: a gazdasági növekedés fenntartásához elengedhetetlen, hogy minden területen megfelelően képzett szakemberek dolgozzanak. Hozzátette: az újonnan induló szakgimnáziumokban tanulmányi eredménytől függően akár havi 50 ezer forint ösztöndíjra is jogosult lehet egy tanuló, amelyet tovább növelhet a duális tanulószerződés juttatása is.

Kiemelkedően fontos az egyházak szerepe a mai világban - jelentette ki az oktatási államtitkár a baptista iskolák országos tanévnyitóján. Az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban tartott ünnepségen Palkovics László úgy fogalmazott: a vallás, a Biblia ismerete meggyőződéstől függetlenül iránymutatásul tud szolgálni a mindennapi életben.

Változatlan küldetésnek nevezte a magyar nyelv és kultúra külhoni terjesztését az intézmény főigazgatója a Balassi Intézet éves vendégoktatói konferenciáján. Hammerstein Judit hangsúlyozta: a munkában kulcsfontosságú szerepe van a vendégoktatói hálózatnak, mert a szervezet hatékonyan egészíti ki a külföldön működő magyar kulturális intézetek és szakdiplomaták tevékenységét.

Szeptember 1-jétől egyes üzemanyagok jövedéki adójának mértéke a kőolaj világpiaci árához igazodik. Ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, a benzin és a petróleum esetében az adó literenként 5, a gázolajé 10 forinttal emelkedhet. Ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

Helybenhagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint nem jogszabálysértő a kormány népszavazási kampánya. Nemény András, az MSZP alelnöke magánszemélyként azért fordult a bizottsághoz, mert álláspontja szerint a kampányban a kabinet nem vehetne részt, emellett úgy vélte, hogy a kormány valótlanságokat állít a betelepítésről. Az NVB azzal az indoklással utasította el a kifogást, hogy a kabinet kezdeményezőként meghatározó szereplője az országos referendumnak. Ezt a döntést hagyta most jóvá jogerősen a Kúria.

Eltérő adószabályok vonatkoznak a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadásra és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatásra - hívta fel a figyelmet az adóhivatal. A tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltani, ha csak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Turisztikai jellegű bérbeadást viszont csak adószámmal lehet végezni és a település jegyzőjénél kell bejelenteni.

Le kell mondania Gyömrő újraválasztott polgármesterének - közölte a Pest megyei kormánymegbízott. Tarnai Richárd elmondta: továbbra is fennáll a méltatlanság a tavasszal jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Gyenes Leventével szemben. Hozzátette: ha a most vasárnap újraválasztott polgármester önként nem távozik, a kormányhivatal kezdeményezi a méltatlansági eljárás lefolytatását.

Egy hónapon belül fűthető konténer-lakásokban vagy faházakban akarják elszállásolni Olaszországban azokat, akik a földrengésben elvesztették otthonaikat. Az olasz miniszterelnök a tervekkel kapcsolatban kijelentette: minél gyorsabban meg kell kezdeni az újjáépítést. Matteo Renzi szerint ugyanakkor ennél is fontosabb, hogy a megsemmisült épületek helyén földrengés-biztos házakat húzzanak fel.

Brazíliában tagadta a felfüggesztett elnök, hogy bármiféle bűncselekményt elkövetett volna. Dilma Rousseff a szenátus előtt úgy fogalmazott: az ellene felhozott vádak csupán ürügyként szolgálnak egy alkotmányos puccs végrehajtására. A politikus ellen a költségvetési törvény megsértése miatt indult parlamenti eljárás májusban. A brazil államfő hangsúlyozta: nem hajlandó lemondani hivataláról, mert elkötelezett híve a demokráciának és a jogrendnek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×