eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem akart változást Gyömrő

Az előzetes eredmények alapján a korábban adócsalásért jogerősen elítélt Gyenes Levente Zoltán kapta a legtöbb szavazatot a Pest megyei Gyömrőn, tegnap tartott időközi polgármester-választáson.

Az adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt 9 hónapnyi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, ám közügyektől nem eltiltott, az ítélet után mégis lemondott Gyenes Levente Zoltán a szavazatok több mint 77 százalékát kapta az időközi polgármester-választáson Gyömrőn.

A voksolás hivatalos eredményének kihirdetéséig azonban meg kell várni a 72 órás jogorvoslati-határidőt – mondta az InfoRádiónak Hauser Antal, a gyömrői polgármesteri hivatal kommunikációs referense.

Ha ez letelik, utána indulhat el az a procedúra, ami minden egyes esetben, ha megválasztanak egy polgármestert, elindul az eskütétellel kapcsolatban. Nyilván amit Gyenes Levente kapcsán már többször említettek – hogy méltatlan vagy nem méltatlan – ez jogszabályok értelmezésének a kérdése.

Hauser Antal szerint az önkormányzatnak nincs tennivalója ennek kapcsán. A gyömrői ügyben illetékes Pest Megyei Kormányhivatal vezetője, Tarnai Richárd azonban korábban az Index kérdésére úgy fogalmazott, hogy Gyenes Levente hiába indul a polgármesteri címért, ha ő nyeri a választásokat, tisztségétől meg kell, hogy fosszák.

A Belügyminisztérium szintén hasonló állásponton van, a szavazás előtt közleményben jelezték a portálnak, hogy "a törvény szerint a polgármesterre megfelelően alkalmazni kell a méltatlansági szabályokat".

A méltatlansági eljárást egyébként a helyi képviselő-testület folytathatja le, ám ha a testület ezt nem teszi meg, a kormányhivatal bírósághoz fordulhat, miután beiktatták a polgármestert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×