eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Májrákot is okozhat az elhízás

2030-ra már az elhízás lesz az elsődleges oka a májrák kialakulásának. A zsírmáj gyulladása vezet már ma is sok esetben a megbetegedéshez. A Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója a megelőzésről is beszélt az InfoRádióban.

Dank Magdolna kiemelte, sokan azt gondolják, a májrák hátterében leggyakrabban a B- vagy C-típusú hepatitis-fertőzés vagy a túlzott alkoholfogyasztás áll, pedig egyre inkább terjed az úgynevezett zsíros máj betegség.

„A debreceni egyetem munkatársai kigyűjtötték, 2009-2014 között mi okozta a májrákot. Az esetek 56 százalékában nem a fertőzés szerepelt oki tényezőként” - tette hozzá a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója.

A hajlamosító tényezőkről Dank Magdolna azt mondta, az elhízás, az inzulinfüggő cukorbetegség és az inzulinrezisztencia mint kísérőbetegség hozzájárulhat a májrák kialakulásához.

„A korai felnőttkorban kialakuló elhízás 2,5-3,5-szeresére tudja megemelni a májrák kialakulásának kockázatát” - fűzte hozzá a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója.

Dank Magdolna arra hívta fel a figyelmet, hogy a májrák kezdetben semmilyen tünetet nem okoz, ezért fontos az elhízott emberek gondozása, májának figyelemmel kísérése, laboratóriumi és röntgenes vizsgálattal is.

„Amikor a májrák panaszt okoz, már előrehaladott betegségként van jelen. A májban lévő zsír felmérése, a gyulladásos folyamat megtalálása nagyon fontos, ebben a háziorvosoknak is nagyon nagy a szerepe” - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója.

Dank Magdolna elmondta, a testsúly és a májban lévő zsír mennyiségének csökkentése szorosan összekapcsolódik, ehhez érdemes dietetikus segítségét kérni. Mint elmondta, óriási a jelentősége a mindennapos kis mozgás beiktatásának; fontos lenne egy megállóval hamarabb leszállni, lift helyett gyalog menni a második emeletre. Az étkezés átalakítása is szükséges lenne, hogy ne a finomított szénhidrátok, kenyérfélék képezzék a táplálkozás alapját – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×